АктуалноГрадътНовини

В какви специалности и кои гимназии приемат с най-висок бал в Пловдив

Как да прецените шанса си за дадено училище?

Системата за класиране позволява справка кой е минималният бал, с който е приет ученик за желаната специалност

От днес тече тридневен срок за подаване на документи за записване на класираните на първи етап кандидат- гимназисти. Под тепето ви предлага пълна статистика за максималните и минималните балове за влизане в дадена специалност в гимназиите и средните училища в Пловдив.

Английска, Руска и МГ-то оглавяват за пореден път класацията по прием с най-висок бал в Пловдив. Това означава, че отлично представителите се на матурите седмокласници са се ориентирали масово към тях. С максимален бал 499 е момиче, което ще учи в Английската с „Немски език“.

Така Езикова гимназия – Пловдив се нарежда на първо място в града в тази класация. Там момичета влизат с бал от 499 до 440, а момчета от 491 до 414,5.

Английската гимназия в ТОП 10 на матурите след 12-ти клас

На второ място по бал е специалността „Компютърна графика“ в Математическата гимназия – балът е съответно – 498,5 за момичета и 470,75 за момчета.

Третата позиция е „Немски език“ в Езикова гимназия „Иван Вазов“, където момичета се класират с бал от 498 до 413,15, а младежите съответно са с максимален 486 и минимален 376,5.

Вижте в галерията пълната статистика за максималните и минималните балове за влизане в дадена специалност в гимназиите и средните училища в Пловдив.

Три средни училища си делят призовите места в първата петица на предпочитанията на седмокласници.

Системата за класиране позволява справка кой е минималният бал, с който е приет ученик за желаната специалност.

Антоанета Пакова

„Имаме функционалност на системата за класиране, която позволява на всеки ученик да направи справка срещу записаното желание кой е минималният бал, с който е приет ученик за тази специалност. Това улеснява работата на РУО, тъй като преди родителите идваха тук, за да потърсят отговор защо детето им не е прието. При проверка се установяваше, че не са смятали правилно балообразуващите предмети. Радваме се, че в системата вече може да се ориентират защо не са приети в желаната специалност“, коментира началникът на РУО Антоанета Пакова.

Припомняме, че на 20-ти юли стартира второ класиране.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина