АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

В четвъртък ще са готови първите списъци с медици, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19  

Директорите на РЗИ от 6-те района трябва да изготвят спиъсъците и да ги представят на МЗ

Директорите на Регионалните здравни инспекции от шестте района според Националния план за ваксиниране на населението срещу коронавирус до четвъртък трябва да изготвят списъците с медици от първа линия, който искат да се ваксинират. Това заяви преди минути министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, след среща с директорите в сградата на МЗ.

Следва с другите РЗИ-та в областите, за които те отговарят да направят ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката им.

В понеделник ще се съберем отново, за да уточним спецификите на всеки един район, допълни той.

Министърът увери, че фризери за ваксината ще има във всички РЗИ-та, както и малки хладилници в автомобилите на мобилните екипи и на местата, където ще се слагат ваксини – ДКЦ-та, болници и кабинети на лични лекари.

Най-важното е, че необходимите хладилници за посрещане на първата доставка на ваксините са готови. Всички помещения, в които хладилниците ще се поставят, ще бъдат пригодни за това. Правят им се ремонти от петък и другата седмица вече ще бъдат готови, увери министърът.

По думите му, края годината ще бъдат сключени договорите за доставка на хладилниците, а в началото на следващата година ще бъдат доставени за всички области.

По повод струпванията на хора в магазини през уикенда, за които сигнализираха граждани в социалните мрежи, министърът обясни, че е разпоредил проверки навсякъде. В София са съставени шест акта от местната регионална здравна инспекция. Ако продължат да не се спазват мерките, ще последва затваряне на магазините, предупреди той.

Ангелов опроверга премиера Бойко Борисов за това,че ще бъде „отворена“ страната след 21 декември. Дотогава важат въведените мерки с последната заповед на министъра. Днес той обясни, че е рано за подобно решение и то ще бъде взето след анализ на заболеваемостта в периода след 14 декември

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина