АктуалноГрадътКриминале

Уволнени полицаи заради убийството на Митко от Цалапица

„Тежко нарушение на служебната дисциплина и действия, уронващи престижа на МВР“. С такива аргументи са издадени заповеди за уволнения на трима служители на МВР – сред които вече бившият ръководотел на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов – от министъра на вътрешните работи след извършена проверка, касаеща работата на полицаите по случая с убийството на Митко от Цалапица. Другите двама са началникът на РУ Стамболийски, и инспектор от криминална полиция в същото районно.

Случаят вече стигна до съда, като от около месец има внесен обвинителен акт.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 август служители на Дирекция „Инспекторат“ и ГДНП извършиха обстойна проверка в ОДМВР – Пловдив за действията на  полицейските органи във връзка с извършено в с. Цалапица убийство.

Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител. Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ  – Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност. 

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства: срещу бившия директор на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина; срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата“; срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за  „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата. Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина