АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“ са определени за ваксинацията на деца

От РЗИ – Пловдив ще тръгнат дозите за цяла Южна България

Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне в страната  днес. Дозите ще бъдат поставяни първоначално само в 5 областни центъра. За цяла Южна България разпределените ще става от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

В очакване сме. Хладилниците работят. Доколкото знам, трябва днес първата доставка да дойде в София. От там нататък ние в Пловдив сме готови да ги получим по-всяко време. Помещенията за съхраняване са готови„, коментира пред Под тепето д-р Аргир Аргиров – зам.-директор на Регионалната здравна инспекция.

На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините, увери пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства. Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

В тази връзка от РЗИ – Пловдив са определили два центъра за поставяне на ваксина срещу Covid-19 за децата от възрастова група 5-11 години.

„Два кабината са определени на този етап като имунизационни центрове за деца. Те са съответно в МБАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Пълмед“, тъй като там има педиатри постоянно.

Освен това и двете заведения са в непосредствена близост до сградата на РЗИ и ако се наложи, винаги могат много бързо да получат допълнителни количества“, уточни д-р Аргиров.

След обявяване на протокола за прилагане на ваксините от МЗ и методиката, ще бъдат обявени и телефоните, на които родителите могат да запишат час за имунизация на децата си.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина