Три проекта за реконструкция на тютюневи складове чакат строително разрешение от общината

Актуално Градът Живот Забравеният град Изпод тепето Новини

Инвеститорите в бившата централа на Родопи, перлата Кудоглу и склада на „Иван Вазов” и „Екзарх Йозиф” готови да стартират дейности по ремонт на сградите

Собствениците на Ориент Табако започват разчистване на имота тази седмица

Три  проекта за реконструкция и реставрация на складове в Тютюневия град чакат разрешение за строеж от Община Пловдив към днешна дата, научи Под тепето. На този етап е имало дребни технически забележки по документацията, внесена от различните собственици на складове, като се очаква до две седмици всички те да бъдат изчистени. Проектите са минали през съгласувателни процедури през НИНКН и ако общината издаде строителните разрешения възелът около бъдещето на зоната може да започне да се развързва.

Единият проект е за бившата централа на тютюнева фабрика „Родопи” от времето на социализма- сградата на кръстовището на улиците “Авксентий Велешки” и “Иван Вазов”. Развръзката при нея дойде след четиригодишна сага с Министерството на културата и съдебно дело, спечелено от компанията инвеститор „Виктория Сити Център” с управител Величко Яков. Дружеството получи зелена светлина за реконструкцията на склада след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост. От компанията заявяват, че инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция.

Строително разрешение от общината чакат и италианските собственици на най-красивата сграда в архитектурния ансамбъл- складът на Кудоглу. За скандално изгорялата преди няколко години и в последствие укрепена перла на Тютюневия град имаше изработен проект още преди пламъците да унищожат напълно вътрешността й и да нанесат огромни щети по фасадата й. Преди години е имало е изготвен и съгласуван с Министерството на културата идеен проект за тютюневия склад на Кудоглу, който обаче остава само на хартия. Той е изработен от екип проектанти и се съобразява изцяло с архитектурните стойности както на Кудоглу, така и на съседния до него склад на „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф13”. Идеята на архитектите е била да реставрират и да изтъкнат фасадата на складовете, като над тях надградят още няколко нива, които обаче почти да не се забелязват от земята. Вероятно въпросният идеен проект е ползван като основа и на настоящия, който е внесен за строително разрешение в общинската администрация.

Третият проект е за отдавна реновирания отвън склад на „Иван Вазов” и „Екзарх Йозиф”. В собствеността там през годините бяха забъркани интересни имена. Фигурираха братът на бившия кмет Иван Чомаков- Георги Милков Чомаков, както и друга негова сродница- Петрунка. В собствеността фигурираше и фирма Комсо, в която участие са имали Благой и Йордан Каймаканови. Днес съдружници в Комсо са Александър Трендафилов и Гешо Гешев чрез две дружества- Т-КОМ АД и Климат-А ЕООД. Капиталът на дружеството е в размер на близо 1 милион лева.

Започват дейности и по склада на Ориент Табако на „Одрин 8”. Собствениците на едноименното дружество стартират разчистването на имота до края на седмицата, след като дадоха заявка, че първо ще укрепят сградата, а в последствие ще я възстановят в автентичния й вид, без да я надграждат.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Три проекта за реконструкция на тютюневи складове чакат строително разрешение от общината

  1. От несръчно направената визуализация се вижда, че авторите са се изгаврили с тютюневия склад на Кудоглу. Анонимността на проектантите в случая е обяснима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.