АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

Стартира първа мащабна инвестиция в Тютюневия град

Съдът каза „Да” на реконструкцията на бившата централа на Тютюнева фабрика „Родопи“, дейностите стартират още тази есен

Започва първата голяма инвестиция в Тютюневия град. Стартира проектът за реконструкция на сградата на кръстовището на улиците „Авксентий Велешки“ и „Иван Вазов“ – бившата централа на Тютюнева фабрика „Родопи“ от времето на социализма. Развръзката дойде след четиригодишна сага с Министерството на културата и съдебно дело.

Компанията инвеститор Виктория Сити Център с управител Величко Яков получиха зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост. Припомняме, че през 2017г. Министерството на културата каза „Не“ на проекта, а Яков атакува решението на Института в административния съд.

Инвеститорът Виктория Сити Център с управител Величко Яков предвижда да реконструира сградата. Досега компанията работи по няколко обекта с културно-историческа стойност – City Center на Главната улица и сградите на ул. „Бетовен“ №1 и 2. Първата сграда бе реставрирана, а вторите две бяха съборени, за да се преизградят наново.Бившата централа на Тютюнева фабрика „Родопи“ от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване, съобщават от компанията на Яков. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище „Патриарх Евтимий“. Отвътре сградата е като къща от карти – цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на „Авксентий Велешки“ №23 е една от тях, допълват от дружеството.

От там уточняват, че съществуващата сграда не притежава статут на недвижима културна ценност. Тя обаче попада в обхвата на историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

От компанията заявяват, че инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция. Представените от Виктория Сити Център визуализации обаче нямат нищо общо с автентичния вид на фасадата на съществуващата сграда. Предвижда се изграждане на нова стъклена конструкция в централната част на постройката откъм „Авксентий Велешки”, както и много нови декоративни елементи.

Реконструираната постройка ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси „Open space“, клас А, а подземното ниво – паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение – за около две години.

„Мотото ни е „автентичен облик – съвременно изпълнение“, споделя Величко Яков, управител на Виктория Сити Център. Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува.“

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Величко Яков е един от собствениците на месокомбинат „Житница“, собственик на Конна база „Тракиец“, инвеститор в споменатите сгради на Главната и ул. „Бетовен“. Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

„Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите – министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата“, допълва Величко Яков.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Няма смисъл от подобно „съхраняване“, всичко е маркетинг и замазване на регулациите. Няма нито архитектурен, нито исторически смисъл от подобно „възстановяване“, освен невежите, които си купят там да разправят „Оу, сградата е реставрирана, аз съм много културно извисен“.

  2. Най-накрая, една добра за Пловдив новина.Браво на г-н Яков за успешно преобразените бившо Второ РПУ и банка Хеброс. Дано има повече такива ентусиасти и успех в това начинание.

  3. чудесно е че имат желание да дадат нов живт на старите сгради, но първо да минат курс по история на архитектурата ,защото им липсват основни понятия на колегите архитекти. Тотално е сбърката стилистиката и детайла, срамота !

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина