Тотев: Вотът на 11-ти юли ще е много по-прагматичен

Актуално Гласове Избори 2021 Новини
Тотев

45-тият парламент беше предизборна кампания по Националната телевизия, достоен за поляна  

Районните кметове трябва да влязат в листата, смята новият член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Дани Каназирева би могла отново да е в листата от областта

Какво се случва в ГЕРБ на национално и регионално ниво, оценката за 45-тото НС и очакванията за новото, влиза ли Дани Каназирева в листата на партията отново – отговорите на тези въпроси дава в интервю пред Под тепето местният лидер на Иван Тотев.  

Националното събрание на ГЕРБ бе преди 3 дни. На него извадиха Менда Стоянова от Изпълнителната комисия, а вие бяхте избран в този орган. Какви са изводите за партията, след всичко, което се случи през последните 2 месеца? Какви сигнали излъчи форума с тези решения и какво е бъдещето на партията всъщност?

Важно беше да се направи такъв конгрес. Още повече, че ние имахме неработеща Изпълнителна комисия /ИК/. Г-жа Менда Стоянова подаде оставка.Имахме оставки на Пламен Нунев и на Краси Велчев. Те и тримата не участваха в изборите, няма да участват и сега.

От друга страна, лидерът на партията използва събранието да предложи увеличение на формата на ИК и да я попълни с хора, които той смята, че биха дали добавена стойност от гледна точка на тяхната разпознаваемост и обществено доверие, което имат.

Почваме да загатваме за смяната на поколението в столицата с новото включване от страна на областния координатор на София в ИК. Това може и да е една от разглежданите кандидатури за кмет през 2023-та.

Със заместник-председателите беше същото. Имахме двама, които са и работещи кметове. Сега влязоха двама с абсолютно различен профил. Томислав Дончев и Дани Митов са хора, за които съм абсолютно убеден, че биха участвали в едни бъдещи преговори за създаване на правителство с партньорски партии в парламента.

Как видяхте вие работата на 45-то Народно събрание /НС/?

Аз съм твърдо убеден, че това, което се изля през 45-ия парламент – тази пяна мина. Това народно събрание нямаше абсолютно никаква идея да бъде парламент. Видяхме, беше предизборна кампания по Националната телевизия в сградата на НС. Те може би за това избраха и старата, да може да не се опетнява толкова новата сграда, но това, което се случи не беше достойно за нито една сграда. Трябваше да е на поляната. Беше продължение на предизборната кампания.

Абсолютно осъзнатия отказ на партиите в него да направят правителство – едно на ръка. С всичките отмятания от страна на предизборни заявки и линия на гласувания и т.н.

Сега, след изборите, ще се види втори път за 3 месеца какво е настроението на хората. И тогава вече няма да имат нито моралното, нито политическото право да искат трети избори в една и съща година, защото на тебе просто резултата не ти харесва, или искаш да управляваш с този или с онзи.

Томислав Дончев и Дани Митов са много на мястото си в този период, който ще дойде след 11 юли и не е случайно тяхното позициониране като зам.-председатели.

Добре, пяната мина, утайката е долу. Бистрата вода каква ще е – ще има ли нови лица в листата на ГЕРБ в Пловдив на предстоящите избори?

Първо – ние се надяваме с тези промени в Изборния кодекс, които критикувахме, вотът наистина да е по правилата, тъй като за нас има промени, които поставят до голяма степен под риск всеобхватно честното провеждане на изборите. Защото не можеш да преговаряш за съставяне на правителство, ако хората мислят, че изборите не са минали както трябва. Когато някой е останал с горчиво усещане, то не може да се говори изобщо за доверие. За нас е важно да има доверие в изборите. Каквито са резултатите – такива, разбира се. Всеки ще положи усилия да получи добър резултат. Да презентира по-добре положителни програми в кампанията си и да не се отметне от тях, като обещания. Чак след това се сяда на масата на преговорите.

Конкретно за Пловдив ние очаквахме по-добър резултат. Със сигурност тази бих казал емоционална вълна, която отиде в Има такъв народ, моето лично усещане е, че по-скоро в по-голямата си част е еднократен акт. Още повече с поведението си в парламента тези хора, които бяха избрани от тази листа… А включително и в момента не мога да ви кажа кои бяха тримата от Пловдив в това НС.

Те всъщност не са от Пловдив.

Да, така е. Никой не разбра какво правят в народното събрание. Ясно е, че правителство не правят. Не искат, въпреки че всички казаха, че ще ги подкрепят и щяха да имат най-подкрепеното правителство в новата история на България като брой депутати, които биха гласували… Тук всъщност виждаме нещо, което е вълна, но всъщност то не е голяма вълна. В историята на България няма две вълни, една след друга поне, не съм виждал. Говоря за емоционален вот.

Смятам, че вотът сега на 11-ти ще бъде много по-прагматичен. Хората ще разсъждават повече и вотът ще бъде много по-прагматичен. След това ще имаме формат, които да бъде от друга страна много по-ангажиран с проблемите на държавата, а не с предизборно говорене.

До момента имахме парламент – предизборно сборище и една комисия за разследване, която заседава три пъти с ясната идея, че няма никакъв смисъл от нея. Тя не може да направи нищо, не може да произведе нищо и за капак на всичко слагаш Мая Манолова. Имаш Костинброд 2013 с Мая Манолова и я слагаш в тази комисия. Т е дори и да са имали някакъв сценарии, според мен, този сценарии се обърна против тях с хората, които вкараха вътре и с глупостите, които наговориха. Христоматиен пример на тъпотията, която се сътвори в тази комисия. Ако някой смята, че това дава политически електорална тежест, много се лъжете.

В тази връзка г-жа Каназирева, беше един от защитниците се на Борисов. На националното събрание той похвали двама души поименно, когато благодари на депутатите, които са “издържали в този зверилник” – единият бе тя.

Тя беше там. Това беше много важно. Премиерът се обърна към всички и им благодари. Той благодари и на г-жа Менда Стоянова и на цялата група. В случая присъстваха като гости на заседанието г-жа Каназирева и Радомир Чолаков. Така че той персонално се обърна към тях просто защото му бяха пред погледа. Това е нормално и е добре и за пловдивските организации. Нали все пак ние сме ги изпратили там, ако можем така да се изразим. Чрез тях тази похвала е за всички нас.

Да го разчитаме ли като знак, че Дани Каназирева отново ще бъде в листата на ГЕРБ?

Най-вероятно да, най-вероятно не от пловдивската.

Имате предвид, че няма да е в градската, но има вероятност да е в областта, така ли?

Би могла да е в областта. За г-н Чолаков аз лично смятам, че той се представи добре. Имаше няколко изказвания в НС. Той е юрист, човек, който говори спокойно, аргументирано, човек на правото. Те са важни за парламента – юристи с опит, които и сега бяха на първа линия. Аз лично ще държа да бъде в листата.

Други, които ще видим?

Този път, може би, ще включим да участват и районните кметове. Смятам, че те ще дадат една ширина в листата. Знаковите лица на ГЕРБ в Пловдив трябва да работят точно в моменти, в които молим за хората за доверие. Ние им показваме свършеното от нашите представители,  позициите, аргументите, които те заявяват в общественото пространство.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Тотев: Вотът на 11-ти юли ще е много по-прагматичен

 1. здравка разбраха, че вреди на Герб в Пловдив, Пловдивчани познават тази лъжлива и алчна жена. Симпатизантите на Герб не гласувахме заради нея. Тя е фалшива и вредна

 2. Ванката открадна доста и силно се надява да последва съдбата на Чомаков – необезпокояван да си харчи крадените пари. Дано не му се получи.

  1. Е, не с лошо бе Иво, ние сме страна със ЗАКОНИ.
   Човекът докопа депутатски имунитет валиден още два месеца.
   Има кога да си подготви тихомълком изсулване като пр. от гащи в посока Дюбай, Барселона и др.
   Земен рай!

  2. ти кой искаш да те управлява мая и слави ли?Я, виж новия министър Асенчо на финансите, колко знае. Неговата фирма е фалирала и дължи 9 милиона паунда. затова е дошъл – трябват му пари

 3. „…Ако някой смята, че това дава политически електорална тежест, много се лъжете…“ ЛИ?

  =Ако някой смята, че това НЕ дава политически електорална тежест, много се лъжете=

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.