Талантите от Художествената гимназия изпращат силни послания към обществото

Актуално Култура Новини

Гимназистите показват най-добрите плакати от конкурс на оградата на училището (ГАЛЕРИЯ)

Изложбата завзема постепенно градските пространства на Пловдив

По проект със заглавие „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство”, спечелен от НХГ “Цанко Лавренов” , пловдивчани ще имат удоволствието да видят поредица от интересни изложби на открито. Първото събитие е изложба с плакатите от III-ти Конкурс “Плакат-Костадин Отонов”, която от три дни е поставена върху оградата на НХГ “Цанко Лавренов” и ще остане там до 14 октомври 2020 г.

Основната идея е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, така че обществеността да се запознае с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници. А те са млади и много талантливи!

Втората експозиция ще бъде показана в двора на НУМТИ “Добрин Петков” в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г. Проектът включва и изложба, която ще бъде подредена във връзка с предстоящото официално награждаване на победителите от конкурса “Плакат – Костадин Отонов”. То ще се състои на 19 ноември 2020 г. в Балабанова къща, Старинен Пловдив.

На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”, а от 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плаката в Цар-Симеоновата градина.

През 2020 г. престижният конкурс Плакат – Костадин Отонов 2020 се провежда за трети пореден път и се организира от НХГ “Цанко Лавренов” със съдействието на Министерство на външните работи. Третото издание е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията. В настоящия конкурс участват 59 плаката, създадени от ученици между 14- и 18-годишна възраст от училищата по изкуства към Министерство на културата.

Проектът “Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство” към конкурс “Плакат-Костадин Отонов”, благодарение на който изложбите ще обиколят различните точки в града е финансиран от община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“.

Изложба с плакати бе показана за пръв път през юли в галерия “Мисията” на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на Република България. Събитието беше представено официално от зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов, който поздрави отличените ученици от конкурса. По-късно тя бе преставена в парковото пространство на НДК. В края на юли и началото на август някои от метростанциите на Софийско метро се излъчваше специален видеоклип с номинираните плакати, реализиран от Сахак Касапян – ученик в 12 клас на НХГ „Цанко Лавренов”.

Националният ученически конкурс “Плакат – Костадин Отонов” се организира от НХГ „Цанко Лавренов“ и с любезното съдействие, като съорганизатор на МВнР. В селекцията на третото издание участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата. Гласуването се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ “Цанко Лавренов”. Всички конкурсни творби бяха селектирани и оценени от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: МВнР, МК, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и ОИ “Старинен Пловдив”, както и преподаватели от НХА, АМТИИ, ВТУ, НХГ, НГПИ, НУМСИ, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ “Димитър Добрович” и утвърдени графични дизайнери.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.