Създават университетски алианс в Пловдив

Актуално Градът Изпод тепето Новини

Общината ще промотира града като образователен център

По предложение на ръководителите на висшите учебни заведения в Пловдив предстои създаването на университетски алианс, в който Общината да има водеща роля. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с ректори и ръководители на пловдивските университети днес.

На нея присъстваха представители на всички вузове – ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректорът на Медицински Университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрен Университет – Пловдив професор д-р Христина Янчева и помощник – ректорът Величко Родопски, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, заместник-ректорът  доц. д-р Надя Чернева – заместник-ректор на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, проф. д-р Въльо Николов – директор на Технически Университет, Филиал Пловдив, президентът на Висше Училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров и проф. д.п.н. Георги Манолов – ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

„Тази среща трябваше да се състои още преди епидемията. Исках да чуя от всеки един от вас какви са приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период, в който ще участвате с проекти по програми на  ЕС и как Община Пловдив може да ви съдейства.“ Това заяви кметът Здравко Димитров при откриването на първата официална среща с ръководствата на вузовете в града. По думите му е изключително важно Пловдив като индустриален център, да развива професионалното образование, както в средните, така и във висшите учебни заведения.

„Целта е  да бъде скъсена връзката между бизнеса и образованието, за да се правят гъвкави и модерни програми, адекватни на нуждите на бизнеса и даващи най-добри възможности за реализация на младите хора“, заяви кметът. По думите му Пловдив е университетски град с традиции и има всички предпоставки да се развива и да се превърне в мощен европейски образователен център. За целта обаче е необходимо университети да си взаимодействат, без да бъдат конкуренти и виждам, че вие вече го правите“, подчерта още Здравко Димитров.

Университетите изразиха готовност да подкрепят общината и кмета с подготовката на бъдеща стратегия за управление и развитие на града, каквато вече се  подготвя от общината. Ръководителите на вузовете са готови да подкрепят с експертиза предложенията на общината, които влизат в Общинския съвет, като работят за това безвъзмездно. Те констатираха още, че научният потенциал в България не се използва рационално и споделиха идеи за евентуална промяна.

Според груби сметки на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров, ако в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат средно около 10 000 лв. годишно и оставят около 200 млн. лв. в икономиката на града.

Именно заради това ръководителите се обединиха около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен център с много добро качество на живот, с възможност за култура, спорт и развлечение. По тази начин университетите в града ще продължат да привличат, както чуждестранни студенти, така и българите в чужбина. Общината обеща да работи в посока осъществяване на тези идеи.

 

Споделете ни във:

7 коментара за “Създават университетски алианс в Пловдив

 1. Ша мога ли и аз да се асоциирам към алианса на академиците БАНда, бидейки привлекателна естественНа блондинка от оневерситета ТРЪМП на равнище Assistant Professor, a?
  A?

 2. На първата снимка ДОМИНИРА монументалната фигура на баскетБОЛНИЯ мозъклия, плвдивски КлЕТ Зико, който с таквизи безсмислени идиотически ешмедемета – сбирки търси да бъде произведен (ами както Мендето, милата, която обаче СИ ПЛАТИ, макар и с мои пари!) в нещо като Хонорис Кауза!
  Хвала!

 3. пловдивчанин, преподавал преди алиансното формирование каза:

  Пловдивският университетски алианс можа да прерасне в Пловдивска Академия на Науките …ПАН…с пан-академици, пан-член-кореспонденти, пан-доктор пан-хонорис пан-кауза…и нека първия почетен пан-академик бъде Б.Б….с панпочетна вноска от 500€..

  1. РежимътБоБоТРИ, който в тези смутно времена е оазис н а СТАБИЛНОСТ (някой каза БЛАТО ли?) представлява надеждата ни за възход, развитие устойчиво чрез демонтиране на тролейбуси, трамваи, метро и ЕЛЕКТРОтранспорти.
   Почетната му фноска не бива да бъде повече от $444.44 четиристотин – ф чекмеджето пачката беше за не-академични разноски.

 4. СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАРЯ:
  “…ако в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат средно около 10 000 лв. годишно и оставят около 200 млн. лв. в икономиката на града. Именно заради това ръководителите се обединиха около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен…” ТИЯ МЪДРЕЦИ АКО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ ТАКА СЕ ГРАДИ НАУКА, И ЧЕ ТАКА СЕ ПОСТИГА ОБРАЗОВАНИЕ (С РАЗНИ ЧИЧОВИТЕ МОНТЕsorry-ТА НАЧЕЛО…!) ТО МОЖЕ БИ ГРЕШАТ.
  (К’вото и да ти разправят, става дума за …ПАРИ).
  ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ = САМО ПОСЛЕДНИ БУДАЛИ ЩЕ ИДАТ ДА КАНДИДАцТВАТ В АМТИ+И+Цирк, катедра “Стриптийз” когато могат да отпрашат къде …Београд!
  След БАН, след БАНи (за изкуствЕНОСТИ), след БАНда, след МУТРО’ПОЛИТ’ската “академия” какви ли още “БАНове” ще си измислят да се пробутват взаимно милите калабалък ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ?

  1. Звучи красивичко – вместо софиянските БАН, БАНи, БАНица, БАНда да си образуваме нашенска ПАНда!
   Само майнички!
   (Кореняците се изселиха към Барселония де, ама имаме и съселяни! А и ючбунарци няколко)

   1. ‘Свинете за погрешката – иска’аме да кажеме, че от Ючбунар и от Коньовица напоследък са се навъдили -оти у Румелията се по-лесно ЦИЦА РЕСУРСО – нЕколко лица.
    Фместо “нЯколко”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.