Спасяват от наводнения подлезите по бул.“Марица-юг“

Актуално Градът Новини

Транспортните съоръжения ще имат дъждопреливинци, отвеждащи водата към реката

Проблемите с редовото наводняване на транспортните подлези под мостовете на река Марица от южната страна са напът да бъдат решени. Това стана ясно на екологичен форум, който се проведе днес в Дома на Културата. На него бе представен проект за инвестиционна мярка в Пловдив, насочена към адаптация към климатичните промени.

От Дирекция „Екология и управление на отпадъците” в общината са изработили проект, който предвижда изграждането на дъждоотливници, с чиято помощ ще се предотврати натрупването на вода в четирите транспортни подлеза. Това ще са специални тръби, снабдени с клапи, които при риск от наводняване на пътното платно ще се отварят и отвеждат водите в коритото на река Марица.

Подробности разказва инж. Вяра Колева, директор на Екодирекцията, в следващото видео

За тази мярка Община Пловдив ще може да ползва 500 000 лева.

На въпрос на Под тепето не се ли предвиждат подобни съоръжения и за пешеходните подлези в града, Вяра Колева уточни, че на този етап и в тази програма става дума само за транспортните по булеварда.

Срещата в ГДК бе в рамките на проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, изпълняван от Националния доверителен екофонд в партньорство със сдружението на Норвежките общини (KS) и общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.