Спас Гърневски с “есе” за Бойко Борисов

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Изпод тепето Новини

Темата е за великите български държавници, как Борисов сбъднал мечтите на Стамболов  и е дар от Бога

“Стефан Стамболов е построил цяла държава за пет години, във всички сфери на обществения живот и е дал тласък на България към Европа. Следват сто години застой, особено последните 70. Тогава идва Бойко Борисов“.

Бившият кмет на Пловдив, с мандат 1995-1999 г., Спас Гърневски и настоящ народен представител от гражданската квота на управляващата партия блесна с есе на тема „Великите дължавници на България“ пред медиите в Пловдив днес. Това стана по време на отбелязването на 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов. Поетът доказа тезата, че те са двама – Стефан Стамболов и Бойко Борисов, като тръгна от коментар на номинацията му за депутат от Здравко Димитров.

Г-н Гърневски, кметът Здравко Димитров ви номинира на трето място в лисата от Пловдив. Как ще коментирате номинацията?

„Номинациите тепърва започнаха, течът и имат още доста време, за да приключат. Знаете до 8-ми е срокът, февруари. Днеска сме 31 януари, така че съм убеден, че доста достойни хора ще бъдат номинирани, издигнати. И изпълнителната комисия ще си прецени.“

Ще приемете ли?

„Ако бъда поканен да участвам в изборите, ще приема, независимо на кое место в листата, защото трябва да се помага.

Вие си спомняте, че за Местните избори от 2015-а година бях поканен да помогна в листата на 24-то место, приех и с преференции станах втори, като общински съветник, говоря. При миналите Парламентарни избори бях поканен на 11-то место в листата, с преференции пак минах напред. Това е едно за мене удовлетворение, като признание на хората от града, че нещо правиме там където сме.

Ако бъда поканен, ще влезна, независимо на кое место, защото ситуацията е изключително остра политически. Вие бяхте свидетели, че миналата година беше направен опит за извършване на преврат срещу конституционното правителство. Нещо, което заявих преди две години, включително и пред вашите медии, тогава доста хора се усмихнаха, но две години по-късно стана ясно, че съм бил прав и всъщност слушайки днеска словото на г-жа Пашкулева, не я познавам лично, разбрах, че е учител в Хуманитарната гимназия, много добре, тя е един от малкото през годините, които много точно, без да иска посочи приликата на времето, на ерата на Стамболов с нашето време.

Първо – двамата най-дълго управлявали министър-председатели в условията на демокрация са Стефан Стамболов и Бойко Борисов, в условията на демокрация.

Второ – единият от тях тогава, чухте какъв списък, цяла държава е построил този човек за 5 години, във всичките свери на обществения живот, като е дал тласък на България към Европа по европейски път на развитие. Колко години застой? Столетие минава, особено последните 70 години, за да дойде един друг министър-председател преди 10 години, да развие тази държава, да я развие икономически и да я интегрира по европейски. И това не са лозунги, а са реални числа и факти, които станаха.

След 10 години управление на този премиер и не  случайно него го избира народа непрекъснато, ако тръгнем от съсипаната икономически от комунистите държава, особено 96-7-ма година, виждаме, че три пъти е скочил брутния вътрешен продукт – от 40 на 120 млр; три пъти са скочили доходите – 2014-а от 600 лева сега са 1800 лева средните заплати. Ето имаше учители тука и идваха хората да благодарят и по-високи им стават; три пъти по-големи социални разходи, европейска интеграция и ERM II; банковия съюз; авторитетна България в Европа, лидер на Балканите.

Тоест, онова, което е мечтал Стефан Стамболов за бъдещето на България този мандат, в тези мандати на този премиер, това се осъществява.

И когато почнат да говорят хора кой с какво образование бил, кой бил блестящ икономист, Гечев беше най-блестящият икономист и стана професор. Аз съм го издигнал в ранг на академик по фалити на държава.

Тоест, тука опира въпроса до големия, дарен от Бога както се казва, държавник, който да развива тази държава.

И още нещо – и двамата мразени, двамата мразени от русофилите, да не говорим за комунистите, които са, те са машите ,те са подлогите на русофилската мисъл. Вие, 23 години днеска правим откакто честваме Стамболов, да сте видели комунист да е стъпил 23 години тука и да донесе едно цветенце?! След всичко, което е направил Стамболов за България! Защо е тази омраза? Тази омраза е защото той дръпна България от руската зависимост и я прати към Европа.“

Гърневски е инициатор на изграждането на паметника и наименуването на площада пред сградата на общината на името на Стефан Стамболов, затова и по традиция присъства винаги на честването.

Зад кулисите на честването

Споделете ни във:

13 коментара за “Спас Гърневски с “есе” за Бойко Борисов

 1. Този човек няма ли роднини, които да следят дали си пие хапчетата или да го заведат на психиатър за диагноза?

 2. Възвишената, вдъхновена и вдъхновяваща словесност ма този пловдивски Творец окриля Града в един нов ОПТИМИЗЪМ.
  Да се учреди ПИСАТЕЛСКА НАГРАДА “ГЪРНЕ”!
  Да се гласува Депутатско място доживотно за този узрял идеолог!
  Нацията се нуждае от Водачи, Лидери и Фюрери!
  Хвала!
  Урраа!

  1. Абе само блестящата му стилистика – която следва да се преподава в гимназиите и да се описва в дисертации, ЕТО: “…миналата година беше направен опит за извършване на преврат срещу конституционното правителство. Нещо, което заявих преди две години, включително и пред вашите медии, тогава доста хора се усмихнаха…”

   1. Дружеството на Румелийските “писатели” неотложно следва да прати на Норвежката Академия Събраните Съчинения Гърневски.
    Стига са раздавали НОБЕЛи на африканци и пампайци!
    Хвала!

 3. Уникален гнусар! Тоя гаранция се хвърля по очи на килимчето в Банкя, както някога в Окръжния комитет.

  1. Много правилно! Като си спомня само, че го харесвах, като поет този човек! Но още някога в СДС се оля от натягане, после не спря да се пребоядисва и самоунижава! Как да го уважаваш?! С това сравнение прекали! Толкова ли се самозабрави и загуби литературня си талант?! Погнуса!!!

  1. Що бе Мильо, те са новинари хора, нека публикуват всякоя Гнусотия, па дори и Гърневская (чилякът си има Портрет на Стената ф рамка и стъкло наред с другите КлептоКрати, които си избираме!) та да остане като сведение в Историята!
   Нека!
   Дисертации ще се защитават след поколение-три за епохата на Плужеци и ПОСЛУШНИЦИ на МУТРО’ПОЛИТ’ици, помни ми думата!
   (“Пловдив-Он-ЛАЙН”арският друг новинарски сайт затри АРХИВА си заедно с пре-оформлениети си, но там доскуча с един дежурен 24/7 “читател” който лепва анти-Дани клишета след всеки коментар – та никой не кликва там вече)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.