Актуално

Соня Йончева: Целя да обединявам хората

„Благодаря за това огромно внимание. Не крия колко съм поласкана и как се чувствам емоционално- сълзите ми напираха. За мен е огромна част“, казва при получаване на титлата Доктор хонорис кауза на АМТИИ световната оперна прима Соня Йончева. Тя бе удостоена с високото звание на Академията пред погледа на малката си дъщеря София, най-добрата си приятелка и семейството й, пред откривателката си Златина Делирадева. Един от най-значимите гласове на планетата се обърна към присъстващите със заявката, че работата в родината й тепърва предстои.

“ Моята кауза е на първо място е да дам вдъхновение на младите хора, които идват след мен. Дали те ще бъдат артисти или в други звена на нашето общество, няма никакво значение. За мен примерът, който даваме в обществото, е изключително важен. Аз като артист имам една голяма платформа- моята сцена по целия свят. В мен са вперени прожектори, очите и ушите на хиляди хора, и с това, което правя, целя наистина да обединявам хората. Да им дам една добра енергия. Да си тръгнат от моя спектакъл с красиво чувство, което ще запазят дълго в себе си и ще ги накара пак да се завърнат в театрите, в оперите. Защото моето мото като артист и ангажиран обществено човек е, че културата е нашето бъдеще“, заяви Соня Йончева пред множеството гости на събитието, сред които и министърът на културата Кръстю Кръстев.

„Моята кауза и като представител на УНИЦЕФ за България е да покажа колко важна е културата и класическата музика в частност за децата. Те са толкова уязвими, в тях има толкова огромни емоции, и аз се опитвам чрез изкуството и музиката да им помогна да разберат тези емоции“, добави сопраното.

Тя си спомни за годините в хор „Детска китка“- именно там прави първите си стъпки като певица още като дете.

„Човешкият глас е огледало на нашата душа. Да го използваме пеейки пред хората е наистина нещо много трудно за много хора. И когато сме деца работата на педагозите е много важна. Те са хората, които карат децата да пеят- един много интимен и важен акт“, допълни оперната звезда, поздравявайки с ръка откривателката си Златина Делирадева- диригент на хор „Детска китка“.

„Ще продължа моята кауза да подкрепям културата и всичко българско. Ще продължа да представям нашата държава по най-добрия начин“, каза още Соня Йончева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина