Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Актуално Гласове Изпод тепето Новини

„Проблемът може да бъде решен по съвсем интелигентен начин: без рушителство, а с допълнителен градеж… Талантливите български архитекти и художници ще ни кажат как да стане това.“

Президентът на Атлантическия клуб в България представи „идеен проект“ за паметника на съветската армия в столицата и Альоша в Пловдив. Соломон Паси говори за световната криза с Covid-19 в пространно интервю пред Георги Милков за 24 часа. Поводът е 30-годишнината от предложението ме пред Великото народно събрание България да напусне Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. Засегнати са международните кризи и проблеми,включително:връщането на европейските заводи от Китай в Европа, идеята “Здравен щит Европа”, расизма и размириците в САЩ, и много други.

Представяме ви откъса, в който бившият министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване към НАТО и ЕС, развива идея за преобразяване на паметниците на съветската армия у нас.  

– В едно предаване нарекохте днешната ситуация “вандализация на нормалността” заради пандемията, повсеместното рушене на паметници на довчерашни герои – Колумб, президентите Томас Джеферсън, Удроу Уилсън…

– Рушенето на паметници и дегероизирането на довчерашни световни авторитети е самоубийствено поведение. То ражда верижна реакция, която води до изтриване паметта, хард диска на човечеството.

Представете си на някому му хрумне да изтрие имената на Архимед и Питагор (защото са имали роби например) от физико-математическите закони и теореми, доказани от тях.

Друг ще реши да поругае Айнщайн и Илон Мъск, защото са пушили лула или трева.

И Нобеловата награда да не е от Нобел, защото той спечелил парите за нея от търговия с динамит. И да разрушим египетските пирамиди, когато (при това, погрешно!) смятаме, че са били строени с робски труд… Това е автовендета без край!

Моралът на човек се мери според нормите на неговото, а не на нашето време. Заклеймяването е според простъпките му срещу тогавашния, а не срещу бъдещия морал. Другото ще разруши всеки авторитет все някога. Защото моралът дългосрочно еволюира, а правото не е ретроактивно.

– Значи ли тогава, че сте против разрушаването на Паметника на Съветската армия в София?

– СССР, и Червената армия в частност, не е еднозначен, а доста спорен международен субект. В 103-годишната си “републиканска” история московската диктатура инициира множество войни и преврати, за някои от които ще се намерят хора да твърдят, че са били в духа на морала на времето си. Тяхната кулминация е подялбата на Полша, за която Сталин влиза в неоправдан от никакъв морал съюз с Хитлер, подписан на 23 август 1939 г.

Така СССР застава редом с Хитлер срещу Англия и Франция, което осигурява на Хитлер 2-годишен комфорт за подготовка и водене на войната. Като бумеранг обаче съюзът с Хитлер удря обратно и СССР, който през 1941-а е нападнат от Германия. И който оттук насетне подчертава ролята на Червената армия за спечелване през 1945 г. на войната с Хитлер, трябва да добави: да, войната, която СССР предизвика през 1939-а заедно с Хитлер.

И сега за Паметника на Съветската армия в София. Проблемът може да бъде решен по съвсем интелигентен начин: без рушителство, а с допълнителен градеж. Нека в четирите ъгъла на Княжеската градина около паметника правителството и общината добавят паметници, напомнящи за други деяния на Червената армия — Унгария ’56, Прага ’68, Афганистан ’81 и на Архипелага ГУЛАГ. И да не забравяме вероломното нахлуване на СССР в България през септември 1944-а!

Но ключовият елемент в този съвременен прочит на историята ще е в издълбаването на 44-метрово отверстие, в което паметникът да бъде спуснат, като над земята остане само шмайзерът на софийския Альоша – да се помни историята, за да не се повтаря.

Цялата композиция може да бъде покрита със стъкло, от което и под което граждани и туристи да гледат експоната, а спуснатата композиция ще напомня и за потъналия комунизъм, и за пътя му през Дяволското гърло към “Долната Земя”. Но също ще наподобява и вкопаните църкви в Лалибела, Етиопия – световен архитектурен шедьовър.

Талантливите български архитекти и художници ще ни кажат как да стане това – предлагам на в. “24 часа” да открие конкурс за реализацията на този идеен проект, който да бъде адаптиран и за пловдивския Альоша.

Към историята трябва да се отнасяме не с омраза или отрицание, а трябва да я съхраняваме, помним и препрочитаме!

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Още по темата:

Здравко Димитров: Оскверняването на Альоша е недопустимо 

Драскаш по Альоша – 3 000 000 рубли глоба

Облизваш Альоша срещу 4.50 лв.

Каква наглост – Альоша пораждал светли и топли чувства

Архивите разказват: Преди 27 години за първи път повдигат въпроса за бутането на Альоша

Споделете ни във:

2 коментара за “Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

  1. Айде и тоя! Альоша ще бута ! Е по-големи продажници и тъпанари от тоя и прасето Спас Гърневски НЕМА !

  2. Да отиде да се снима с паметника на американските летци бомбардирали София. Альоша е символичен в Пловдив. Исторически паметници разрушават само малоумници и терористи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.