АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коноравируса

През май е стартирало клинично изпитване с лекарствения продукт Ивермектин

Това съобщи министърът на здравеопазването на извънреден брифинг

Добрата новина е, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването на извънреден брифинг, на който съобщи, че се удължава извънредната епидемична обстановка в страната до края на юли.

Кирил Ананиев даде думата на шефа на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов за подробности.

Той уточни, че през май е стартирало клинично изпитване с лекарствения продукт Ивермектин. То е започнало след публикации от австралийски учени, направени през април.

„България първа в ЕС е стартирала такова клинично изпитване. Екипът, който го прави е изцяло български, като възложителят, производителят и изпитателите са от България. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в страната. Към края на месеца се очакват резултати от тази първа тестова група,“ съобщи Богдан Кирилов.

Очаква се да бъдат включени допълнителен брой пациенти и болници, а през първите дни на  август от ИАЛ ще излязат с повече информация.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина