АктуалноГрадътЗдравеИзбор на редактораМненияНовини

След 2 години УМБАЛ „Св. Георги“ ще има хеликоптерна площадка

Най-голямата болница в България УМБАЛ „Св. Георги” ще има собствен многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка точно след 24 месеца. На официална церемония днес с първа копка бе даден старт на амбициозния проект, който здравната институция реализира след банков кредит от ОББ. Съоръжението ще се намира на мястото на сегашния открит паркинг за служители на университетската болница.

На събитието присъства цялото ръководство на УМБАЛ „Св. Георги”, зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, секретарят по правни въпроси и антикорупция в президентството Пламен Узунов, председателят на надзорния съвет на НЗОК проф. Момчил Мавров  и др.

„ Днес нашата болница прави поредната малка но изключително важна стъпка към по-доброто, към новото. Само преди три месеца направихме първата копка на новия корпус, в който да поместим детската клиника и тя напредва с изключително бързи темпове. Днес стартираме проект за многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка и директен коридор към спешното отделение на болницата. Имаме изключително футуристичен на пръв поглед и в същото време много функционален проект. Който финансирахме с кредит от ОББ. Договорът за кредитиране е на обща стойност 27 милиона, като с него ще финансираме други важни обекти- проект за фотоволтаици, преместване на редица клинични звена като хемодиализа, нефрология в друга наша сграда, която ще бъде ремонтирана. Така че болницата няма да спре дотук със своята амбициозна програма”, заяви домакинът на събитието проф. Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Той подчерта, че кредитът е изтеглен след зелена светлина от министерството на здравеопазването, но най-вече благодарение на добрите финансови резултати на болницата.

„ За нас УМБАЛ „Св. Георги” е стълбът на здравеопазването в Южна България”, заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Строежът ще е с разгърната площ 20 402 кв, м. Той ще включва 603 паркоместа, от които 61 ще са предназначени за хора с увреждания. Хеликоптерната площадка е проектирана по начин, по който да може да приема едни от най-високите класове хеликоптери, които се използват в страната. Инвестиционният проект за изграждане на закрит паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешното отделение е на стойност 19 712 880,00 лв. с ДДС. Проектът е възложен от лечебното заведение след проведена процедура по Закона за обществените поръчки с „Архитектурно Студио Марта Теодосиева“ ЕООД за изпълнение на обществена поръчка. Изпълнител е „Интербилд 2023“, избран след обществена поръчка.

Озеленяването при сградата е развито като важен елемент на техническия проект. Новозасадените дървета от южната страна маркират пътя на линейките и създават дървесна завеса пред динамичната фасада на многоетажния паркинг.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина