Актуално

Руски масони посетиха Историческия музей

Първата масонска ложа у нас е открита в гр. Шипка, а такива има още в София и Стара Загора

Повод за гостуването им у нас е издаването на книгата „Масонството през ХVII – XVIII век. Погледът на посветените”

Двама от представителите на съвременното руско масонство пристигнаха у нас вчера. Поводът за гостуването на Андрей Богданов и Виктор Блявский е представянето на съвместната им книга „Масонството през ХVII – XVIII век. Погледът на посветените”. Белявский е масон от 1991 година и за пръв път се появява публично в България, макар че това не е първото му посещение у нас.

Изданието им в България излезе само преди броени дни, запазило автентичността си без превод. Ако имате добри познания по руски и сте любопитни кои са масоните, с какви дела се занимават, от къде произлиза началото на масонското общество – то тази книга ще ви даде всички тези отговори.

Самото представяне на книгата започна с музикална интродукция на пиано и кларинет от възпитаниците на музикалното училище. Модератор на самата среща бе Любчо Иванов, който пристигна в Пловдив специално за събитието. Г-н Иванов направи обширен и подробен увод относно Ордена на свободните зидари, които всъщност са масоните и по-конкретно за началото на обществото в Русия, където за година на неговото създаване е обявена 1731 г. Той обясни още, че според увода в книгата, най-развитите страни в света са именно тези, в които масонските общества имат дълголетна история. Хората, които са част от това общество, са против революцията и насилието, било то и за добри цели, защото подобни дела подтикват към злоба и агресия, а те се борят за любов и истина, обясни той. 

След него, пред насъбралата се официално облечена аудитория, излезе Андрей Богданов. Организаторите явно считаха, че всеки, който присъства на събитието, владее изключително добре руски език и бяха решили да си спестят услугите на преводач. Макар и това да не се оказа голям проблем, липсата на микрофон в залата смути някои от присъстващите, тъй като авторите не говореха високо и не се чуваше ясно дори на първите редове, та камо ли в крайните кътчета на залата.

Все пак разказът Богданов бе любопитен. Голяма част от информацията за съставянето на тази книга, авторите са открили в различни исторически писания, а за други са писали както от свое име, като представители на обществото, така и от разговори с техни съмишленици в движението. Оказа се, че в Русия има 38 масонски ложи, поместени в 20 различни града. Техните срещи се състоят между 21:00 и 23:00 часа, а причината за късните събрания е съобразяването с работния график на всеки един от присъстващите.

Богданов разкри и малко информация за масонството у нас. Първата ложа в България е с номер 50 и е основана в град Шипка. Такива ложи има и в София и Стара Загора. Той разказа, че контактът на обществото в България е тесен и това много му харесва, но авторите не дадоха друга информация за масонството  в страната. Разясниха обаче, че предстои организирането на ложи в Беларус, Грузия и Казахстан. 

Събитието събра в зала Съединение и някои от пловдивските свободни зидари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина