АктуалноИзбор на редактораКриминалеМненияНовини

Румен Попов: Оказа се, че България е страната на трюфелите

„Оказа се, че България е страната на трюфелите”. Така зам.- апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов коментира разкритата от полицията и държавното обвинение схема за източване на ДДС и пране на пари чрез фиктивно бране и търговия с диворастящи гъби. Както съобщихме по-рано 47-годишният тартор на разбитата организирана престъпна група и негов помагач са в ареста с повдигнати обвинения, а разследващите издирват още множество лица, свързани с извършените данъчни престъпления на територията на няколко области.

„ Става въпрос за препиране на пари чрез данъчни престъпления. Били са създавани кухи дружества са изготвянето на фалшив документооборот за събирането и продажбата на трюфели, с което е бил ощетяван фиска. Регистрирали сме 63-ма берачи на горски гъби, които не различават мухоморка от манатарка. Но са „събрали” трюфели за над 50 милиона лева. С един милион лева е ощетена държавата само за месец юли тази година”, обясни пред журналисти днес Румен Попов.

Той съобщи, че лидерът на престъпната група и неговия помагач са били задържани на 5 декември, при последната транзакция на 400 хиляди лева. Попов подчерта, че препраните  пари са трансформирани в луксозни автомобили, имоти и други вещи.

„Групата се е занимавала и с други тежки криминални деяния. Нека хората, които могат да ни дадат допълнителни сведения за тях, да не се страхуват от ръководителят на групата- вече е в ареста. Никой няма да бъде запалван или убиван, каквито данни има по делото”, загатна Румен Попов.

Зам.-апелативният прокурор подчерта още, че се допуска умишлено бездействие на правоохранителните органи във връзка с дейността на групата, която е действала в продължение на повече от 2 години.

„Без протекция това не е било възможно да стане”, обясни Румен Попов. И апелира законодателят да направи поправка в закона така, че да има възможност да се използват СРС-та при данъчни престъпления.

„ Касае се за извършване на престъпления срещу финансовата и данъчната система в периода 2020-2022г. На този етап са задържани пет лица, трима са с повдигнати обвинения. Извършени са множество обиски и изземвания от офиси и жилища.  Към наказателна отговорност е привлечен ръководителят на групата, който е създавал дружества за ДДС измами, в които е бил назначаван като мениджър, а неговият помагач е вписван като управител, за да се имитира дейност. Задържани са в момент на теглене на 380 хиляди лева от банков клон в Пазарджик”, разкри  Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик.

Зам.-окръжният прокурор на Пазарджик Живко Пенев добави, че по разследването са разпитани вече над 50 свидетели, за издирване са обявени множество лица.

„Ръководителят на групата има дълбоки познания по създаването на документооборот. Говорим за документи за фиктивни доставки на трюфели от фирми „липсващи търговци” към дружества, които реално се занимават с търговия с диворастящи гъби и конкретно трюфели. Берачите, които са малограмотни лица, се водят фиктивно на работа към дружества около организираната престъпна група”, разкри Живко Пенев.

Той подчерта, че тепърва ще се изяснява дали ОПГ-то е имало протекция от представители на правоохранителните органи, служители на НАП или други институции.

„Щетата за държавата от дейността на групата вероятно ще се окаже много по-голяма от 50 милиона лева”, отбеляза още той.

Задържаният лидер на ОПГ-то не е осъждан, но има криминалистични регистрации.   

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина