Родният дом на Борис Христов под заплаха от саморазрушение

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

Една от емблематичните къщи на ул. “Велико Търново” е под заплаха от саморазрушение. Става въпрос за родния дом на оперния певец Борис Христов, чието име носи и Домът на културата в град Пловдив.

Повече от година домът на световноизвестния певец на ул. “Велико Търново” 47 озадачава гражданите на град Пловдив с полуразкрития си покрив, по чието покриване не се предприемат никакви действия. В резултат на този започнат и незавършен ремонт, части от къщата вече се рушат, парчета мазилка падат в съседните парцели или на самата улица.

Очевидно става въпрос за междусобственически спор, между обитателите на емблематичната сграда. Съседите нямат друго обяснение на създалата се ситуация около сградата. Доказателства в тази посока са различните намеси очевидно от различни хора по фасадата на къщата, някои от които седят като цветови кръпки върху постройката.

Поставена паметна плоча на сградата напомня на пловдивчани, че тук е родният дом на прочутия оперен певец. Борис Христов е роден на 18 май 1914 година, в този дом на ул. Велико Търново, в град Пловдив. Повече по въпроса виж тук – https://podtepeto.com/ailiak/stara-ksha-krie-tajnata-za-rozhdenieto-na-boris-hristov/

Той е наследник на будни българи от Македония, от град Битоля, участници в национално-освободителните борби и борбата за самостоятелна българска църква. По-късно семейството се мести да живее в София.

Във връзка с приближаващата годишнина от рождението на великия български певец, на 18 май, съседите се надяват, че ремонтът най-сетне ще бъде довършен и спорът, довел до тази неприятна ситуация, прекратен. Също така гражданите на Пловдив се надяват, че традицията на този ден Хорът на пловдивските момчета и младежи да изпълнява песни пред родният дом на певеца, ще бъде подновена.

Споделете ни във:

2 коментара за “Родният дом на Борис Христов под заплаха от саморазрушение

  1. Гениален си, майна. Репортажът е мой, но точно това изречение не е. Удивително познание на стила на Т.К.

  2. Неподписаното съчинение носи ослепителната стилистика на ЛауреЯта:
    “…Доказателства в тази посока са различните намеси очевидно от различни хора по фасадата на къщата, някои от които седят като цветови кръпки…” АХ, МАРИ СЕСТРО!
    До дове1ера може и да се престраши да се подпише срамежливият ландшафтен архиЙерей. Поне снимките да не са “анонимен автор, 21-ви век”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.