Родители на протест: Искаме нормални условия за спорт на децата ни- ВИДЕО

Актуално Власт Гласове Новини Разследване
Басейн Младост

Басейн Младост не е разтегателен, заявиха треньори и спортисти

Десетки спортни клубове по плуване, които тренират в общинския плувен басейн „Младост”, плувци, млади плувци от Спортното училище, техните родители и треньори се събраха тази сутрин на протест пред Кулата на Гребния канал.

Причината е създало се напрежение около ползването на басейна. – Напрежение около общински басейн „Младост”

„Басейн Младост не е разтегателен,“ заявиха протестиращите, пред репортер на Под тепето. Причината за недоволството им е пристигнало писмо от градската администрация, с което в базата се настанява още един частен спортен клуб, разказаха те.

Клубът е получил лиценз в Министерство на спорта, като е посочил, че ще ползва басейна на Аграрния университет, а после е заявил искане в Община Пловдив да бъде настанен в общинския.

“Тази сутрин в моите два коридора тренираха 17 деца. Стандартът за 50-метров басейн е не повече от 13 деца в един коридор, а Младост не е 50-метров,” разказа Ботко Трендафилов, треньор на ПК Спринт.

В следващото видео треньорите разказват при какви условия работят те и тренират младите надежди.

Припомняме, че за напрежението алармираха родители в редакцията на Под тепето. Те също така бяха поканили общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов, за да види на място за какво става дума. Ето какво написа той в социалната мрежа след посещението си на басейна:

“Пловдивчанин, шампион на Европейското първенство за юноши в Рим 2021 на 50 м бътерфлай, шампион на Европейското първенство за юноши в Рим 2021 на 100 м бътерфлай, осми на 100 м бътерфлай на Олимпиадата в Токио. Младо момче, което е прославило България повече от всеки един български политик. Йосиф Миладинов е повод единствено за гордост.

А знаете ли какво правеше той днес около 18:00 в гр. Пловдив?

Плуваше. Тренираше в общинския басейн “Младост” около 18:00. Плуваше в коридор с още 7 плувци, защото няма къде другаде да го прави. Българският олимпиец и европейски шампион няма възможност да плува сам в коридор.  

Кметът на Пловдив Здравко Димитров – Зико е решил да позволи на свой авер, собственик на спортен клуб, да ползва общинския басейн. На първо четене – няма проблем, нали? Общите блага (басейнът) са за общо ползване. Да, така е, ОБАЧЕ – този спортен клуб е станал такъв благодарение на това, че има договор за ползване на друг басейн (този на ВСИ-то), който е собственост на собственика на спортния клуб. Иначе федерацията е нямало да го регистрира като спортен клуб, тъй като е повече от ясно, че децата в Пловдив няма къде да плуват.

Иванов днес също бе с протестиращите.

Казусът е как да бъде освободен басейна на Аграрния университет /който се стопанисва не от ВУЗ-а/, за печалба, и да бъде разтегнат общинския, недоумяват хората.

 

При протестиращите дойде ресорният зам.-кмет и ги покани в конферентната зала на Кулата, за да правят нов график за ползване на басейна.

Тази логическа задача се оказа невъзможна.

Очаквайте подробности от срещата.  

Споделете ни във:

2 thoughts on “Родители на протест: Искаме нормални условия за спорт на децата ни- ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.