АктуалноБългарияВластГласовеИзбориМненияНовиниПод лупа

Ремонт на Хуманитарната гимназия това лято няма да има

Пари за ремонт на най-старата гимназия в страната има, и въпреки че държавата осигури средства, засега ремонт на емблематичното за града ни училище няма да стартира това лято, това стана ясно от изявление на областния управител на Пловдив област Йордан Иванов.

По думите му, Община Пловдив е проспала обявяването на процедура по ЗОП.

Поглед към великата история на най-старата гимназия в страната (ФОТОРАЗХОДКА)

Какво се случва?

Вижте позицията на областният управител по въпроса:

Да оставим настрана въпроса защо Oбщина Пловдив от години не залага средства за реставрацията на сградата в бюджетите си, в това число и за 2022 г., въпреки рекордния му размер от над половин милиард лева. Винаги съм твърдял, че да имаш пари е далеч от достатъчно, за да управляваш добре.

Да се опитаме да забравим и че Община Пловдив е проспала възможността да получи цялостно финансиране на проекта за ремонт, като не е депозирала документи до края на месец март 2022 в Министерството на културата…

Ситуацията в момента изглежда така: държавата в лицето на Министерството на културата и Министерството на финансите отпусна 4 млн. лв. за ремонт на Хуманитарната гимназия – благодарение на усилията и проведените десетки разговори от народни представители, начело с г-н Росен Костурков. Аз самият също съм провел два разговора с министъра на културата и над десет с началника на кабинета му за важността на този проект, те поеха ангажимент за осигуряване на финансиране и си го изпълниха.

Сумата от 4 млн. лв. е тази, която максимално може да бъде изхарчена в рамките на годината, а ако не бъде – ще трябва да се върне. Оказва се обаче, че Община Пловдив и отговорните представители от администрацията й нямат готовност за оползотворят тези държавни пари. Обществена поръчка за ремонта така и не е обявена до момента. Първо да видели парите, после ще търсят строител – това прочетох като мотив от кмета Здравко Димитров – Зико. А той значи само едно – летният сезон, когато е логично да се ремонтират училищни сгради заради ваканцията на децата, ще бъде „нулев“.

Такъв казус изобщо можеше да няма, ако Oбщина Пловдив беше възложила ремонт на Хуманитарната гимназия – паметник на културата – по реда на ЗОП с договор без осигурен финансов ресурс. Законът дава тази възможност. И от месеци настоявам за нея, но никой не е свършил работата. Тази разпоредба в закона е измислена като способ за процесуална бързина – възлагаш дейностите, минават обжалвания, ако има, и след това, когато бъдат осигурени парите, незабавно се започва изпълнение на проекта.

Днес има 4 млн. лв за ремонт, но общината все още не е започнала процедура по възлагане на дейности по реставрация и ремонт. Защо? Да отговорят кметът Здравко Димитров – Зико и администрацията му.

Каквото и да говорят кметът, някой от деветте му заместници или някой от шестте районни кметове в Пловдив, няма значение. Защото пари за ремонт има, но лятото училището няма да се ремонтира, тъй като някой пак е проспал важна процедура.

Под тепето от години следи темата. Хронологията ви припомняме ТУК.

Родители от Хуманитарната гимназия: Управляващите се хвалят с облачни технологии, а не идват да се снимат в училища с падащи камъни – ВИДЕО

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина