АктуалноБългарияВластИзбориНовини

Разговори за кабинет: Позитивен реализъм

ГЕРБ изрази надежда партиите да преосмислят позициите си относно преговорите за кабинет. Посланието беше изразено след първата среща на ГЕРБ с контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в събота. По-късно контактната група се срещна и с партията на Стефан Янев “Български възход“, която отново даде заявка, че е готова да работи с всички партии за съставянето на “антикризисно правителство“

Други три формации, обаче, вече декларираха официално, че няма да се включат в преговорите: „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, съобщава mediapool.

След срещите на контактната група с ГЕРБ-СДС и „Български възход“ Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист„Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки“, посочи той пред журналисти в парламента. 

ГЕРБ се надява партиите да размислят

Надявам се в следващите дни някои от парламентарните сили да преосмислят своите позиции, заяви пред медиите в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, след срещата им с контактната група, водена от президента Росен Плевнелиев (2012 г.-2017 г.) и Соломон Паси.

“Ситуацията е тежка, има много кризи, с които да се справим, никой от българските граждани не очаква политическото его да вземе надмощие, каза след заседанието на контактната група председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

На първо място от ГЕРБ-СДС очакват някои политически сили да преосмислят позицията си за разговор“Не с нас, ние даваме възможност да се водят разговори от хора, които имат опит в преговорите, политиката; да осъзнаят, че без диалог няма съединение“.

„Непрекъснато се случва партиите в Народното събрание да променят позициите си и да излизат с нови. Надявам се да проявят отговорност. Ако можехме да направим управление сами, щяхме да го направим, но избирателят така ни е подредил. Залогът е голям. Залогът е българската политическа система и българските граждани да имат пред себе си ясен път за изход от кризите, които се натрупват“, заяви след срещата Даниел Митов.

“Не знам дали в този парламент е възможно формирането на някакво управляващо мнозинство, но ако е възможно, трябва да е на база на общи принципи, позиции, програми, няма да правим в никакъв случай аритметично мнозинство”, заяви Томислав Дончев.

„Български възход“ ще работи с всички за антикризисно правителство

След срещата с Плевнелиев и Паси заместник-председателят на ПГ на „Български възход“ Виолета Комитова заяви, че с представителите на контактната група е постигнато съгласие за усилия в посока на антикризисно правителство.

„Поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно. Считаме, че диалогът трябва да продължи и ще продължим да работим по темите за повече сигурност, справедливост и солидарност в полза на националните интереси на българското общество“, заяви Комитова.

Тя потвърди, че от партията ще търсят сътрудничество и намиране на решения на проблемите с всички политически формации в 48-ото Народно събрание като направи уговорка, че това не означава, че биха управлявали с всички партии.

Плевнелиев е „позитивен реалист“

След срещите на контактната група с ГЕРБ-СДС и „Български възход“ президентът Росен Плевнелиев (2012 г. – 2017 г.)  коментира, че е позитивен реалист. 

„Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата, каза  Плевнелиев.

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. „Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така“, отбеляза той. 

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. 

Припомняме, че срещите на контактната група бяха отложени с два дни, докато не бъде избран председател на 48-ото Народно събрание.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Двама отявлени антибългари ще сглобяват кабинет. Паси, вместо да е с повдигнати обвинения за поругаване на национални символи (искаше да скопява българския лъв) те го сложили лице, заедно с г-жа Банева. А на целия този резил “Главният Мултак” председател на НС. Както се пошегува някой, дори Илия Павлов не би повярвал. Дано успеем като българи да се събудим, да започнем да мислим извън нашето собствено семейство и дом, да пожертваме някои блага за бъдещето на България, защото в държава е която магистралата е с приоритет пред детска болница, детски градини и училища, трудно ще има светло бъдеще.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина