АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Протестът на такситата в Пловдив: Искаме Общината, кмета и ОП-то да си вършат работата

Браншът настоява за оставката на шефа на ОКТ, борба със сивия сектор и безопасно движение в града, иначе блокират улиците на 10 септември

По-малко от десетина души се събраха рано тази сутрин пред сградата на районното кметство в Източен на обявения протест на таксиметровите сдружения и автобусните превозвачи в града под тепетата.

Протестът бе анонсиран предварително вчера от таксиметровия бранш с искане за незабавна оставка на директора на „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков. Припомняме, че ОП-то се намира в сградата на райкметсвото.

Справка в деловодството на Общината показа, че няма официално уведомление за събитието.

От името на Националната Асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи говори Володя Домашенко.

“Пламен Вълков доказа, че не му е тук мястото. Проблемите в бранша се натрупват с години, а той отказва да ги разреши”, заяви Домашенко.

Представители на протестиращите бяха подготвили писмено искане за оставката на Вълчев, което депозираха в централата на предприятието. В него те изброяват мотивите си.

“Започвам с безопасността на движениe. Това също е приоритет на предприятието и касае всички пловдивчани. Липса на хоризонтална пътна маркировка, което създава предпоставки за ПТП.

Провалянето на така трудно създадената връзка между Центъра за контрол на движението и сектор “Пътна полиция”.

Пълен хаос на организацията на движението при извършване на ремонтите в града.

Умишлено създаване на предпоставки за икономическа война между автобусните и таксиметровите превозвачи, чрез разрешаване на нереално ниски минимални цени за таксиметров превоз.

Съмнения за корупционни практики.”

От асоциацията подчертаха, че нямат икономически искания, но попитаха защо  стикерите за колите им миналата година са били по 5 лева, а 6 месеца по-късно вече са 10 лева и на какво основание са увеличени.

Володя Домашенко припомни, че на 31 декември от Община Пловдив не са били готови законово с промените, които са били въведени на национално ниво за бранша, като заяви, че инж. Вълчев е пряко отговорен за 6-месечното забавяне на процеса.

“Тогава те оставиха 600 семейства без работа, защото имаха 6 месеца да оправят нещата законово, а те не го направиха. Пред това ние се вдигнахме, преди да излезем пак на протест тук. Те не ни послушаха, излязохме на протест и за два дена проблемът беше решен.”

По думите му администрацията и кметът закрилят сиви сектор и има съмнения за корупционни практики.

“От нова година общината има по-големи правомощия да ни проверява дори от ДАИ, но няма назначен човек който да го прави,” подчерта той.

Към казаното се присъедини и Мариан Киров – говорител на Таксиметровата асоциация и собственик на фирма за таксиметрови услуги.

Искаме някои да вземе адекватни решения как да се премахне сивия сектор, заяви Киров, който е категоричен, че не се работи по възможността на Общината и кмета да отнемат лицензи.

“Има фирми с милиони задължения към НАП. Пускаме жалби – никакви отговори.“

Пловдивчанинът припомни, че 2020-та година беше променен закона, така че лицензиите да минават през нея, но местната управа е направила това едва нормативно издържано едва  през април 2021 г.

Представителите на организациите на таксиметровите шофьори подчертаха, че от две години се срещат с шефа на ОП ОКТ, през месец и няма резултати, затова депозират искането за оставка.

Заради недостатъчни субсидии автобусните превозвачи също заявиха, че ще се включат в протеста, но тази сутрин изненадващо не се появиха в 8 часа. Те настояват за увеличение на субсидията с 1,5 млн. лв.

На въпрос къде са колегите им от автобусните превози, Володя Домашенко изтъкна, че при тях става дума за икономически искания и няма информация дали не са постигнали споразумение с Общината.

Превозвачите в Пловдив пак искат още 1,5 млн. от Общината

На 10 септември блокираме града, ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявиха протестиращите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина