АктуалноГрадътНовини

Протест иска оставката на областния управител Зюмбилев

Граждани ще искат оставката на областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев. Инициативата „Пловдив – град за хората“ организира протест в понеделник от 18 часа пред сградата на Областна администрация. Причината е отказът на Зюмбилев да върне за преразглеждане решението на Общинския съвет за откупуване с 35 млн лева обществени средства на част от имота на „Тея инвест“ в парк „Отдих и култура“ до Гребната база.

Преди малко повече от седмица пловдивчани протестираха с желание областният управител да не потвърждава решението на ОбС поради незаконосъобразност. Група адвокати дори предложиха безплатна юридическа помощ за правно становище, като според тях има казус с нарушение на закона. След като Зюмбилев – издигнат на поста от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ – бързо одобри решението, кандидатът за районен кмет от същата политическа структура Тони Стойчева изрази публично мнението, че той трябва да си подаде оставката.

Ето и коментара от протестиращите:

Областният управител Илия Зюмбилев не защити обществения интерес и не спря схемата за 35 000 000 лв. за откупуване на част от имот в парк „Отдих и култура“. На 7 септември Общински съвет взе позорно решение да подарят 35 000 000 лева на частна фирма, получила общински имоти за милиони миналата година по друга схема.

Въпреки правните становища, областният управител не откри незаконосъобразност и не върна това пагубно за града ни решение:

имотът не е включен в годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти;

по същество договорът за разсрочване на плащането е поемане на дълг към трето лице, което е забранено от закона при изтичане на мандата;

решението противоречи на стратегията за управление и разпореждане с недвижими имоти, в която не е включен изобщо.

Свикваме протест пред Областна администрация, за да искаме оставката на Илия Зюмбилев и да призовем прокуратурата да се самосезира относно схемата с парк „Отдих и култура“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина