АктуалноИзбор на редактораКриминалеМненияНовиниПод ножа

Прокуратурата разследва кмета на Варна Портних за Пловдивския панаир

Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, съобщи Стела Николова, народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Разследването е заради бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Досъдебното производство е по 282, ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години за лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици.

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на „Пловдивски панаир“ АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това така и не се случи, което позволи на бизнесмена Георги  Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството.

Бившият общински съветник от Варна Стела Николова от години се бори за изпълнението на решението на общинския съвет. Още през декември 2021 г. тя подаде сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на Пловдивски панаир цели 5 години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на Пловдивски панаир АД.

„Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано“, коментира Стела Николова.

“Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от “Пловдивски панаир” на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи”, добави тя. 

“Призовавам г-н Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката”, заяви Стела Николова, която е и член на ръководството на “Да, България”.

През последните 4 години Стела Николова се бори със Специализираната прокуратура, варненска Окръжна прокуратура и Софийска градска прокуратура. Подаде жалба срещу отказа на Окръжна прокуратура-Варна и изиска преписката на Специализираната прокуратура, на която се позовава окръжна прокуратура за отказа си. В крайна сметка Софийска градска прокуратура изпратила преписката в Апелативна варненска прокуратура и те образуваха досъдебно производство за престъпление по служба.

Манол Пейков: Призоваваме варненския общински съвет да прегласува решението си и да върне Пловдивския панаир на държавата

Най-лесното решение е варненският общински съвет, който е доминиран от ГЕРБ и ръководен от кмета на ГЕРБ Портних, да си прегласува решението и да върнат на държавата Пловдивския панаир. Има предложение на представителите на Демократична България от Варна, което дори не е допуснато за гласуване на новата сесия.

Това заяви в интервю пред Веселин Дремджиев народният представител от Продължаваме Промяната – Демократична България Манол Пейков. Според него подобен тип сделки имат нужда от обществен натиск, за да бъдат спрени и изобличени.

Пейков коментира и актуалната политическа ситуация като заяви, че предложението за проектокабинет на ПП-ДБ се състои от експерти, но обвързано и с политически фигури заради носенето на отговорност.

“Става въпрос за търсене на изход. И търсенето на изход винаги е свързано с проявяване на политическа мъдрост. Аз не съм привърженик на идеята за по-малкото зло, но понякога реалната политика изисква решение, което да види цялостната картина”, допълни той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина