Проф. Стефан Костянев стана почетен гражданин за 70-ата си годишнина

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Бившият ректор на Медицинския университет проф. Стефан Костянев бе удостоен с отличието Почетен гражданин на Пловдив за 70-ата си годишнина в 1 аудитория на ВУЗ-а днес. Церемонията се състоя преди началото на открит академичен съвет на университета. Проф. Костянев бе отличен от председателя на Общински съвет Александър Държиков, който прочете решението на местния парламент за удостояване на бившия ректор, взето с пълно единодушие на 26 май.

На събитието присъстваха временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Величко Родопски, цялата здравна комисия към Общински съвет, директорът на дирекция Здравеопазване д-р Калин Калинов, настоящи и бивши ректори на пловдивски университети.

Наследникът на проф. Костянев- проф. Марияна Мурджева го определи като преподавател, учен и общественик. Чуха се и още куп суперлативи, както можеше да се очаква за такава церемония. На нея обаче не присъства целия академичен съвет на МУ.

„Приемам наградата като признание на пловдивската общественост към моя университет, в който дойдох преди 50 години”, заяви проф. Стефан Костянев. Той каза, че в момента в МУ се обучават 6300 студенти, от които 2400 чуждестранни и че университетът внася милиони в общинската хазна.

„Няма да пожаля сили за издигане авторитета на града. Нека Пловдив да запази невероятната си харизма и да стане онова, което е Силициевата долина за Америка”, каза бившият ректор. И написа в почетната книга на Пловдив личното си мото „Дух, духовност и доброта срещу апатията, агресията и алчността”.

Припомняме, че вчера Министерски съвет предложи проф. Стефан Костянев за орден „Св.Св. Кирил и Методий”.

Споделете ни във:

1 thought on “Проф. Стефан Костянев стана почетен гражданин за 70-ата си годишнина

  1. Толкова по достойни хора има от него!Професори ли?Всеки втори българин е професор..
    Ст.Стратиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.