АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Привържениците на Локомотив искат спешна среща с кмета на Пловдив

Те смятат, че е необходимо средствата за изграждането на стадиона да бъдат актуализирани

Вижте коментара по темата на кмета на район “Южен” в Пловдив Костадин Язов, в качеството му на осъществяващ инвеститорски контрол по проекта за реконструкция на Лаута

Съвсем очаквано, след случващото се с проекта за реконструкция на стадион „Христо Ботев“ през последната седмица в града под тепетата, днес се появиха искания и от феновете на другия пловдивски клуб. Привържениците на Локомотив Пловдив обявиха, че също настояват за провеждането на спешна среща с кмета.

Локомотивци искат да се видят със Здравко Димитров, за да обсъдят необходимите суми за довършването на стадиона на техния отбор.

В мотивите за искането си феновете на Локо изреждат събитията на Колежа, икономическата обстановка и текущото състояние на бюджета за строителство, като напомнят, че се чака възстановяването на двата милиона лева от отпуснатите средства, които бяха върнати на местната хазна за ползване за други цели в края на 2022 година.

В отвореното им писмо-покана до градоначлника изрично се подчертава: „Наблягаме на обстоятелството, че ние, в качеството си на граждани на Пловдив и данъкоплатци, повдигаме въпрос за дофинансиране и равнопоставеност единствено защото ситуацията е динамична, а не поради очевадни злоупотреби и целенасочено отклоняване на средства, както се случва с бездънната яма на бул. „Източен“. Не можем да скрием, че и проведената преди дни „спонтанна“ театрална постановка под надслов „КОЙ ще ни даде пари“, поредна серия, допълнително катализира нашата реакция.“

„За кой ли път сме свидетели как кметът удобно отсъства от града по времето на такива „спонтанни“ брожения, след които също така „спонтанно“ се появява спасител – ловец на електорат, който, непонятно в качество си на какъв, се разпорежда да бъдат отпуснати общински, наши средства, за да може грабежът на бул. „Източен“ да продължи, а с него и отклоняването на средства“, пишат още привържениците на клуба.

Те наричат събранието на жълто-черните от събота „предварително режисирана постановката в един пловдивски хотел“ и изразяват опасение, че за поред път ще се стигне до „последвала реакция за осигуряване на средства. Така, както вече се случи безброй пъти“.

Репортерът на Под тепето потърси за коментар по темата кметът на район “Южен” в Пловдив Костадин Язов, в качеството му на контролиращо лице по изпълнение на договора за строителство на стадион „Локомотив“ в парк Лаута.

По въпроса за двата милиона лева, Язов поясни, че средствата са били гласувани от общинския съвет в бюджета на община Пловдив за 2022 година и следва да бъдат записани на същото място в бюджета за 2023 година.

На въпрос на медията ни „Наистина ли има сценарии за саботаж на стадиона на Ботев?“, той заяви:

Сценарии?! Това не е сериозно. Кой пловдивчанин ще иска такова нещо? Кой гражданин на Пловдив е против стадионите да се направят! По скоро според мен има объркана последователност на строителните процеси. По друг начин казано действията изпреварват документите.“

По негово мнение на въпросите на феновете на Ботев следва да отговорят лицата, които имат пряко отношение към строителния процес.

„Феновете са видели неща, които не са им харесали. На тези всичките констатации следва да отговорят – техническият ръководител, инвеститорският контрол от страна на строителя, както и контролът от страна на възложителя. Нека се чуят отговорите на тези хора, които отговарят пряко за качеството на извършените строително-монтажни дейности.“

Попитан: „На какво, според него, се дължи липсата на такова огромно напрежение около Лаута, каквото наблюдава обществеността за Колежа?“, Язов отговори:

„Преди всичко строителството на един такъв, обществено значим обект трябва да се извършва в много строга и премерена симбиоза между всичките преки участници в строителния процес, а именно – възложител, проектант и строител. Когато това е налице можем да говорим за следващото задължително условие, а то е действията да следват документите. И не на последно място задължително изискване е технологичната последователност на строителния процес, защото всички видове дейности по изпълнението на обекта са видими и под прякото наблюдение на всички заинтересовани. Аз считам, че изпълнението на тези минимални изисквания са предпоставка за постигане на ефекта, който всички виждат.“

Припомняме, че днес след обяд Фенове на Локомотив излязоха на протест и блокираха движението по бул. „Христо Ботев“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

 1. „…Кой гражданин на Пловдив е против стадионите (ИГРИЩАТА) да се направят?“ =

  АЗ СЪМ ПРОТИВ ДА СЕ ОБГРИЖВАТ ЧАСТНИТЕ КЛУБОВЕ И НАСТОЯВАМ МИЛИОНИТЕ СРЕДСТВА ДА ИДАТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА

  ЕДИНСТВЕНИЯ ОБЩИНСКИ ГРАДСКИ СТАДИН ПЛОВДИВ

  1. „…Кой гражданин на Пловдив е против стадионите да се направят…“

   АЗ СЪМ ПРОТИВ СЪЩО!

   Имама ТРОТОАРИ за цялото население, докато ритнитопковците сте …ДИКТАТУРА НА МАЛЦИНСТВОТО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина