Президентът: Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата!“

Актуално Власт Гласове Новини Политика

„Единението на обикновените хора, които се борят за справедливостта и върховенството на закона.“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров изчете речта си под непрекъснато скандиране „Оставка!“

Лично генерал –майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и началник на Пловдивския гарнизон ръководи тържествената заря-проверка, по повод 135 години от Съединението на България.

Тържествения строй на едноименния площад в центъра на Пловдив прие държавният глава Румен Радев, който поздрави войниците за празника.

На церемонията присъства и президентът Петър Стоянов, председателят на НС Цвета Караянчева, председателят на ОбС-Пловдив Александър Държиков, областният управител на Пловдив Дани Каназирева, висши военни, дипломати, духовници, граждани и гости на града. Минути преди началото на зарята-проверка към публиката се присъединиха и протестиращите.

Когато водещите на церемонията – актьорите Петър Тосков и Мария Генчева, обявиха словото на кмета Здравко Димитров, последва мощно освиркване и викове „Оставка!“, които продължиха до края на четенето му.

Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история,“ започна кметът и определи Съединението като „едно безрасъдство, но става първият успешен опит за преодоляване статуквото, наложено от Великите сили.”

“Благословен е този народ, чийто водачи в най-трудния момент са на Нивото на историческия миг,” каза още Димитров и поздрави гостите с „Добре дошли на Празника на нашия град, който изграждаме като водещ индустриален и духовен център на страната, с богато културно-историческо минало, съвременна инфраструктура и с визия за бъдещето.”

Последваха аплодисменти основно от трибуната.

Градоначалникът даде думата на президента за Румен Радев, който говори без да чете, а след началото на речта му се чуваха откъслечни освирквания. След кратки начални изречения за историческото значение на Съединението, държавният глава заяви:

 „Българите са готови да отстояват свободата си! Хора с принципи и решителност се намират винаги, дори когато народът да изглежда примирен. Говорел съм го доскоро при срещите ми с вас и заедно почитахме победите от историята, но тя неумолимо се движи напред .

Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата!“ Единението на обикновените хора, които се борят за справедливостта и върховенството на закона…  за страна, в която управниците не се крият, а гледат с чисти очи.

От Съединението, от цялата ни Възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването и политиканските интриги, не могат да спрат един събуден народ поел към своето осъзнато бъдеще.“ – заключи Румен Радев.

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя, и едноминутно мълчание към паметта на загиналите.

Споделете ни във:

2 коментара за “Президентът: Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.