АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

ПП: Кметът да изтегли скандалното си предложение за „Отдих и култура“

Кметът Здравко Димитров незабавно да изтегли скандалното си предложение за откупуването на само част от имота на „Тея инвест“ в парк „Отдих и култура“ срещу 35 милиона лева с ДДС от джобовете на пловдивския данъкоплатец, призовават от Продължаваме промяната в Пловдив. От партията излязоха с остра позиция срещу желанието на Зико да плати гигантска сума за 67 дка. от общо 81-те декара на частното дружество, чието предназначение бе променени с приемането на Общия устройствен план. “ Категорично сме против заграбването и застрояването на зеленото сърце на Пловдив – парк „Отдих и култура““, подчертават от ПП.

И изброяват фактите в позицията си:

  • През 2022 г. общинските съветници в Пловдив разрешиха строителството върху частен терен (собственост на „Тея инвест“) от над 81 дка в парк „Отдих и култура“.
  • Преди по-малко от месец стана ясно, че администрацията на Здравко Димитров е разделила скоростно имота на две – 67,5 дка и по-малка част от 13,5 дка, а мотивите остават неясни!
  • Месец по-късно на 31 Август стана ясно, че общината смята да плати почти 35 млн.лв като задължи следващия кмет до 2027г. уж за да спре строителството там, където само година по-рано сама е разрешила!
  • В началото на годината общината сформира временна комисия. В тази комисия участие не взимат съветниците от Демократична България, като тогава те предлагат връщане на статута на зоната в Оз ( зона за озеленяване) и да се пристъпи към неговото отчуждаване по- евтин и сигурен за пловдивчани начин.
  • Съгласно предложението на кмета за имота от 67,5дка общината ще плати 28.9 млн.лв. без ДДС (или 35 млн.лв. с ДДС).
  • Предвидено е сумата да се плаща разсрочено като при подписването се плащат 10%, а остатъка на три пъти по 30% в следващите три бюджетни години.
  • Решението е взето на 29-ти август в присъствието на почти всички местно представени партии без Демократична България и БСП – ГЕРБ, „Кауза България“, „Съюз за Пловдив“, ВМРО, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, като всички те са го подкрепили, включително и независимият съветник Слави Георгиев.

“ Гражданите отново са изключени от взимането на решение за това в какъв град искаме да живеем! Нашата визия е за прозрачни процедури с множество обществени обсъждания по райони, които да започват още преди законовите срокове за приемане на решения. Призоваваме към смяна на статута на терена в зона за озеленяване (Оз) и последващо отчуждаване по сигурен и евтин начин за пловдивчани!“, допълват от Продължаваме промяната.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина