Поставиха основите на екологичен градски транспорт в Пловдив

Актуално Градът Зелен град Новини

ОбС гласува с пълно единодушие създаването на “Екобус Пловдив” ЕООД

С 46 гласа “За”, без “Против” и “Въздържал се” общинските съветници одобриха предложението на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов за създаване на общински превозвач. Публичното дружество ще носи името Екобус Пловдив ЕООД. Учредяването му е стъпка по изпълнението на Интегрирания план за устойчив градски транспорт.

Новото дружество ще позволи на общината да кандидатства и за европейско финансиране за закупуването на електрически автобуси.

С решението си местният парламент одобри апортирането на терен в район Тракия, който се намира на ул.”Цар Симеон”, за база и изграждане на депо на транспортната компания. Предвидено е също закупуването на 20 броя нови електрически автобуси, които първоначално ще оперират по два маршрута и изграждането на прилежащата инфраструктура. Предстои провеждането на конкурс за избор на управител, който да подготви процедурата за получаване на лиценз. 2,5 млн. лв. ще бъдат заложени за начало на работата на дружеството.

Очаквайте подробности.

Споделете ни във:

2 коментара за “Поставиха основите на екологичен градски транспорт в Пловдив

  1. То проекта на Тотев за развитие на устойчив градски транспорт видяхме до какво доведе! Сега нов план! Пак милиони общински пари ще се наливат в него! Но, в държавата на мафията, всичко е възможно!

  2. Тролейбусният транспорт, доста развит в града – не беше ли екологичен, че го разтурихте? Има градове , които го запазиха и ползват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.