Подновиха археологическите разкопки на Източна порта

Актуално Градът Изпод тепето Култура Новини

Подновиха отново археологическите разкопки на обект „Източна порта на Филипопол“. Дейностите се финансират от община Пловдив, а научни ръководители са известните археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева, съобщиха от културния отдел на общината.

Археологическото проучване се извършва в изпълнение на предписанията на Експертна комисия от Министерство на културата, която прие резултатите от разкопките през 2021 година. Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури бе решено тяхното проучване  и документиране  да продължи и през 2022 година.

Разкопките се извършват в два сектора. В първия, пред Късноантичната порта, се работи по разкриването на по-ранни културни пластове, свързани с масивен градеж от пясъчник, изграден  в opus quadratum. Квадрат на Opusе древноримска строителна техника, при която квадратни блокове от камък с еднаква височина се поставят в паралелни курсове, най-често без използването на хоросан. Във втория сектор се работи около Маркаврелиевата крепостна стена, където през 2021 год. се разкри сграда с множество глинени теракоти и керамика.

В помощ на археолозите в проучването участват студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, които провеждат археологическата си практика. Те се обучават в специалностите „Археология“, „История“ и „Опазване на културното наследство“, ръководени от гл.ас. Божидар Драганов и гл.ас. Надежда Кирова.

Археологическият паметник  на културата – комплекс „Източна порта на Филипопол“ е част от големия проект „По крепостните стени на Филипопол“, насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват „Старинен Пловдив“. От прессъобщението на общината не става ясно обаче, кога ще стартира същинската работа по реализирането на проекта. Има сериозна опасност местната власт да не успее да завърши планираните множество дейности до крайния срок за реализирането на проекта, който е края на 2023г. За планираната първа копка кметът Здравко Димитров говори от няколко месеца, но тя така и не е направена.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.