АктуалноКриминалеНовиниТемида

Пловдивски катаджия осигурил чадър на пиян шофьор

Помощта от униформения дошла след тежко ПТП, преди което двамата пили заедно на една маса

Застрахователната измама е за 90 000 лева, съобщиха от Районна прокуратура – Пловдив 

Униформен служител на сектор „Пътна полиция“ в Пловдив е осигурил чадър на пиян шофьор, причинил тежка катастрофа и също така му е указал помощ, за да осъществи застрахователна измама и осуетяване на наказателно преследване. Районна прокуратура – Пловдив е привлякла като обвиняеми и двете лица. Подробности по случая бяха съобщени на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор, Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив, Радослав Начев, заместник-директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Костов, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Пловдив.

42-годишният полицейски служител с инициали А.Г. е обвинен за опит за измама и лично укривателство

За това, че на 16.12.2021 г. в гр. Пловдив, в съучастие с 39-годишния С.Х, умишлено са направили опит да възбудят заблуждение у представител на застрахователно дружество с цел да набавят за другиго – управител на фирма и собственик на пострадал при катастрофа лек автомобил, имотна облага, и с това да причинят имотна вреда на застрахователното дружество в размер на 84 021 лв., като деянието е останало недовършено поради причини, независещи от волята на дееца – престъпление по чл.209 ал.1 вр. чл.18 ал.1 вр. чл.20 ал.3 и 4 от Наказателния кодекс.

Двамата пловчани са привлечени като обвиняеми и за това, че на 15.12.2021 г. на главен път I-8, в землището на с. Поповица, обл. Пловдивска, в съучастие, са спомогнали другиго В.Т. да избегне наказателно преследване – че е участвал в пътнотранспортно произшествие – престъпление по чл.294, ал.4 вр.ал.1, пр.1 вр. чл.20, ал.3 и ал.4 от НК.

С.Х. e бил собственик на лек автомобил „Мерцедес“. На 14 срещу 15.12.2021 г. С.Х. бил в компанията на двама свои приятели, сред които и А. Г.  Всички употребили алкохол. В един момент С.Х. предоставил на третия мъж от компанията автомобила си и той си тръгнал с него.  В ранните часове на 15.12.2021 г. автомобилът се движел по път I-8, като край с. Поповица, обл. Пловдив, водачът изгубил управление над колата и се преобърнал в крайпътна канавка. След като разбрал за пътното произшествие, полицаят посъветвал С.Х. да смени водача на автомобила, за да получи застрахователна премия. По закон, ако се установи, че е предизвикано пътно произшествие от шофьор, употребил алкохола, такава не се изплаща. Така на мястото пристигнал друг шофьор, който пред дошлите полицейски служители поел вината за пътното произшествие и твърдял, че е управлявал колата, което впоследствие се е оказало невярно. Спрямо другият водач се води отделно досъдебно производство.  А.Г. е работел като дежурен в група към сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лв. а спрямо С.Х. – „гаранция“ в размер от 10 000 лв.

Тази реализация е пример, че когато институциите гледат в една посока и имат добро взаимодействие се стига до положителен резултат, както в настоящия случай“, коментира на брифинга днес Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив. 

Действията по разследването продължават.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина