АктуалноБизнесГрадътИзбориНовиниПод лупа

Автогара Юг може да стане общинска

Има вариант на мястото да не изникнат високи жилищни сгради и да бъде запазено предназначението му, ако общината изкупи дяловете на „Хеброс бус“

Каква ще е съдбата на Автогара „Юг“? – този въпрос усилено виси на дневен ред, след като стана ясно, че собственикът на транспортна компания „Хебрус бус“ – Веселин Дошков има намерение да продаде имота заради финансови затруднения на фирмата.

При опитите това да се случи, от компанията на Дошков с изненада установили, че не целия парцел е техен. В кадастъра фигурира, че от общата площ на съоръжението, която е 5860 кв. м., Община Пловдив притежава 1180 идеални части от парцела, което автоматично връзва ръцете на бизнесмена да продаде сградите и земята. Затова той е поискал от управата на града да деактува собствеността си, тоест да се откаже от нея.

Справка сочи, че Актът за общинска собственост е съставен след приватизацията на общинското транспортното дружество. Това се случва по време на правителството на Иван Костов през 1999 г., тогава, при разпределянето на дяловете градът получава 1/5-та от имота.

Припомняме, че Автогара „Юг“ е обект със стратегическо значение за града и региона. От там се осъществяват автобусни превози до основните административни центрове в страната и близки населени места до Пловдив. Разположението и в близост до Централна гара дава възможност за бързата връзка на пътниците с пристигащите и отпътуващи влакове и автобуси от там.

Имотът представлява двуетажна масивна сграда с площ от 511 кв. м., която е същинската част на автогарата, има и свързана с нея едноетажна масивна сграда със застроена площ от 166 кв. м. Състои се от зала за пътници и касова зона с гардероб, офиси наети от превозвачи, административен вход със служебни офиси, прилежащи кафенета и павилиони за бързи закуски, санитарни възли, в т. ч. и за трудноподвижни лица. Вторият етаж е изцяло с офис помещения, а някога имаше и кафене с панорамна тераса и агроаптека.

Освен това автогарата разполага с паркинг за 40 автобуса и 10 паркоместа за служебни автомобили.

Непосредствено до паркинга има бензиностанция, от която става зареждането на автобусите с гориво. Разполага още с информационен билетен център, който обслужва международните дестинации, в чийто маршрут е включен гр. Пловдив. А според сайта на превозвача инфраструктурата на автогарата осигурява и безпрепятствен достъп на трудноподвижни лица.

Припомняме още, че през годините парцелът с автогарата няколко пъти е бил под възбрана заради дългове на транспортната компания. Последната такава отпадна през 2020 година.

Ето защо въпросът „Ще бъде ли заличена „Автогара – Юг”, а на нейно място да изникнат огромни сгради?“ е толкова щекотлив и то в предизборна ситуация.

От Пресцентъра на Община Пловдив потвърдиха пред Под тепето, че Веселин Дошков е внесъл предложение с искане за деактуване на публичния дял. Междувременно от Дирекция „Общинска собственост е изготвен доклад до кмета, който трябва да му бъде предоставен днес до края на работния ден.

„Община Пловдив не подарява свои имоти на частни фирми и няма как да се откаже от своите дялове на автогара „Юг“, ако разполагаме с правно основание за съсобственост“, това е официалният коментар на кмета Здравко Димитров по казуса.

Как ще процедира Община Пловдив обаче още не е ясно. Предстои въз основа на доклада и анализ на юристите на администрацията да бъде взето решение.

Вариантът пловдивчани да не загубят транспортния център е автогарата да стане общинска и управата на града да я спаси от ликвидация.

Припомняме обаче, че според ОУП зоната около Автогара „Юг“ е отредена за високо застрояване с обществени и жилищни функции. Това означава, че ако парцелът попадне в частна фирма, то там действително може да изникнат нови блокове. Нещо повече – в новия План за устойчива градска мобилност е дадено предложение да се изгради голяма общинска автогара в район „Северен”, която да обслужва всички междуградски курсове. Как ще се реализира този проект да сега също не е ясно, тъй като за него няма нито определен терен, нито е ясен източника на финансиране.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Не бива да се допусне едно масирано застрояване в центъра на града и в контакт с Тютюневия град.

    Там не е и мястото за автогара, според мен, защото по-скоро загрозява пейзажа.
    Но пък ако общината вземе парцела може спокойко и без много усилия да направи парк или пък буферен паркинг за Иван Вазов и Тютюневия град, където очакванията са да се появят пешеходни зони (в района на гарата така или иначе няма голям паркинг)

    За мен най-логично ще е автобусите да тръгват от автогара Родопи (особено след завършването на пробива под гарата и още повече, ако се направи южната тангента)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина