АктуалноВластГрадътНовиниСпортен Пловдив

Пловдив купува старата зала „Строител“ за 6 млн. лв.

Местният парламент на Пловдив гласува мандат на кмета Здравко Димитров за стартиране на преговори по придобиването, чрез покупка, на старата спортна зала зала „Строител“, която се намира до парк „Рибница“ в район „Северен“. Предложението подкрепиха 27 съветници, 6 се обявиха „Против“, а 15 гласуваха „Въздържал се“. Според решението сумата е 6 милиона лева с ДДС.

По време на дебатите в залата имаше предложение от групата на ДБ точката да бъде отложена, за да се разбере какво е състоянието на съоръжението, както и да бъде извършена оценка от независим лицензиран оценител за стойността на имота, то не бе прието от колегите им.

От групата на социалистите излязоха с декларация срещу предложението за покупката – БСП: Покупката на зала „Строител“ от общинaта е абсурден харч.

Независимият Слави Георгиев заяви на микрофон, че администрацията, че иска да похарчи огромна сума от общинския бюджет, без икономическа обосновка и план. Той посочи, че е подобна сделка в този момент е меко казано неразумна, тъй като не е спешна нуждата от още стари спортни имоти, които се нуждаят и от средства за ремонт.

От името на вносителя зам.-кметът по финанси Величко Родопски обясни, че идеята е след придобиване на собственост Общината да предостави залата на волейболен клуб „Марица“ и баскетболния „Академик“, а те да я стопанисват и подържат.   

По отношение на мотивите за придобиване бе обяснено още, че залата се намира върху терен от 11 дка, който е общинска собственост и има опасност общината да го загуби.

Мнозинството не прие и друго предложение на опозиция – сумата за откупуването на залата да не надвишава оценката от независимия оценител. 

Припомняме, че придобиването на зала „Строител“ влиза за втори път за обсъждане в Об С, като на предходната сесия в края на септември кметът Здравко Димитров оттегли предложението преди гласуването и обяви, че има детайли за доуточняване. По думите на кмета, около 1 милион ще е нужен за ремонт на старата зала. Той заговори за сделката през юни т.г., като тогава анонсира, че зоната около нея да бъде превърната в буферен паркинг.

В сряда от БК „Академик“ заявиха, че застават зад идеята Община Пловдив да си върне владението на зала „Строител“, която в момента е частна собственост. Президентът на клуба Васил Врачев коментира, че съоръжението години наред е съвместявало успешно тренировки и състезания по баскетбол и по волейбол.

Тук е мястото да припомним на читателите, че през ноември 2013-та въпросът с придобиването на залата от община Пловдив също стоеше на дневен ред. Архивите разказват, че през 2008 г. залата, строена от „Метални конструкции“ върху общинска земя, е присъдена от съда на дружеството. Следва коментар на зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков от онова време:

… тъй като собствениците искаха много големи наеми от клубовете там реално не се развива дейност. Дори ни осъдиха, че през годините сме я ползвали неправомерно. Тогава водехме разговори евентуално залата да бъде купена от общината, но цената, която ни поставиха, изобщо не ни устройваше. Желязото само за скрап било 6 милиона, цената набъбна на 10 милиона, а ние за толкова пари можем да направи две съвсем нови зали„, каза Титюков.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина