АктуалноКултураНовини
Популярни

Пловдив е Виена за два дни – ГАЛЕРИЯ

Поредната заря от хотел в Стария град не смути 50-те музиканти от Виенския симфоничен оркестър и маестро Найден Тодоров

Виенският симфоничен оркестър покори на живо сърцата на публиката с първия си концерт снощи на Античния театър.

Безспорно двудневното гостуване на Виенските симфоници в Града на тепетата е сбъдната мечта за хиляди меломани, а дали, според класациите в края на годината, в действителност ще се превърне в Музикалното събитие на 2022-ва у нас предстои да разберем.

Те пристигат за пръв път в Пловдив, а идеята за тяхното гостуване е на известните в цял свят пловдивчани цигуларят Марио Хосен и диригентът Найден Тодоров.

Истинските ценители на класическата музика изпълниха белите мраморни седалки и със затаен дъх попиваха прецизно подбраните изпълнения на петдесетте музиканти на древната сцена, безапелационно и умело ръководени от маестро Тодоров.

Дори поредната заря от хотел в Стария град не успя да смути професионалистите.

А когато най-после след две минути спря, маестрото се обърна за миг и подкани празнуващите с жест да продължат.

Публиката дълго аплодира виртуозният Марио – солистът на вечерта е световно признат за експерт в музиката на Паганини.

На сцената бе и друг пловдивчанин – контрабасистът Ивайло Йорданов, който от години има привилегията да е част от престижния оркестър.

Снимки: Stanimir Petkov Photosmile

Извикани на бис, Виенските симфоници зарадваха публиката с фрагменти от валс, а тя аплодира в такт с оркестъра. Видео от биса може да гледате в страницата ни в социалната мрежа Facebook.

Прочутите музиканти и тази вечер ще покажат таланта си пред гражданите и гостите на града. Програмата включва творби от Бетовен, Паганини и Дворжак. Специално за гостуването си у нас, виенските симфоници представят и българско произведение от Панчо Владигеров.

„Виенската филхармония на Античния! Иска ми се да благодаря на всички, които са направили това реалност!“ – написа във фейсбук д-р Надка Карафезиева.

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина