„Писането е въпрос на невъзможност да не изразяваш себе си – там мърдане няма“

Актуално Гласове Култура Новини

“Не си падам много по шоуменския начин на водене на радиопредаване, по-скоро се чувствам изразител на едно по-литературно течение в хумора и сатирата”

Очакваме новата книга с хумор и сатира на Петър Краевски

Уважаваме и ценим творчеството и личността на един пловдивчанин, който е писател, учител по английски език в ЕГ „Пловдив“, а по призвание е човек на радиото. С Петър Краевски си говорим за новия му ръкопис, който силно се надяваме да видим скоро в книжно издание. Говорим си за „ъгълчето“ на художествената сатира у нас – един жанр, от който определено имаме нужда, и то особено в едно несигурно време като това, в което живеем, и то не отсега. Представяме ви разговора с него, който беше и за наше удоволствие. А там се намесва с намигване и Краю Петковски. Кой е той – става ясно много бързо. А ако сте слушали “Алтер его” по радио Пловдив, значи вече знаете.

Здравей, познаваме се отдавна, говорим си на „ти“, нали?
Разбира се! На „Вие“ би било неестествено, а знам, че и двамата не обичаме преднамерените неща. В тази пандемична обстановка, когато трябва да спазваме социална дистанция, едното говорене на „ти“ ни остана.

След няколко романа и стихосбирки, подготвяш нова книга, този път със сатира. Като че ли е доста добро времето в момента за този жанр, защото имаме нужда от силен хумор и творчески намигвания. Откога подготвяш книгата и какво да очакваме?
Времето винаги е добро за сатира, друг е въпросът дали сатириците са на нивото на момента. Благодаря ти, че инвестираш в мен високите си очаквания – това вероятно ще ме накара да направя още една редакция на ръкописа. Всъщност, тази книга я започнах през 2001-ва година. Преди деветнайсет лета „Жанет 45“ издаде томче с моя римувана сатира, озаглавено „Ало, как сте?“.  След това в същото издателство излязоха три мои стихосбирки, един сборник с хумористични разкази и един роман. Междувременно се трупаха и хумористичните ми миниатюри. Струва ми се, че вече трябва да се върна към онова свое „Аз“, което е познато на радио слушателите от старите мои предавания „ПЕТКРАСКИ“, „Хумористичен радио клуб“ и т.н. Става дума за сатиричното ми алтер его, с което кръстосваме шпаги в ефира на Радио Пловдив. Честно казано, не си падам много по шоуменския начин на водене, по-скоро се чувствам изразител на едно по-литературно течение в хумора и сатирата. Благодарение на БНР то намира своето място в българския ефир. Убеден съм, че освен вица и експромпта, там има място за епиграмата, сатиричното стихотворение, скеча, а защо не и за драматизацията на краткия хумористичен разказ. Наясно съм, че в ерата на вездесъщото реалити шоу такъв по-художествените опит за осмисляне на ефира може да звучи наивно, но мен си ме бие сачмата и продължавам напред…

Цялото интервю прочетете в КАПАНА

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.