АктуалноГрадътНовини

Петиция: Не орязвайте парите за Хуманитарната гимназия

Общинарите пренасочват средства към булевард „Северен“, предварително предвидени за проектиране на ново крило на училището

Онлайн петиция против пренасочване на средства за проектиране на ново крило на Хуманитарната гимназия стартира в интернет. В съобщението се казва, че на сесия на 14 май ще гласуват предложение 120 000 лв, предвидени за проект на нова част на училището да бъдат инвестирани вместо това в булевард „Северен“.

Изготвянето на проект е от належаща нужда и без тези средства е обречено на провал, се казва в петицията и допълват, че едва ли вече функциониращият булевард има чак толкова спешност от тази инвестиция. Един от аргументите на местната власт е, че проектът за ново крило ще отнеме много време, поради съгласувателни процедури с Министерство на културата и института по паметници на културата. В петицията се казва, че не става дума за реставрация на сградата, която е културна ценност, а за строеж на ново крило – въпреки, че и в този случай ще се изисква съгласуване с НИНКН, предвид съседството с Хуманитарната гимназия.

Ето какво още се казва в петицията, която може да видите в цялост и да подпишете от този линк тук:

Тъжно е, че в старата сграда – паметник на културата, се помещават две институции – ХГ “Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ “Княз Александър Първи” с 2100 ученици, които са принудени да се обучават в изключителен недостиг на класни стаи и кабинети.

От години се предлагат идеи за изграждане на нова сграда и тази година най-накрая се прие предложението на кмета на район “Централен” да започне проектиране.

Убедени сме, че ако този дълго изстрадан проект бъде замразен отново на този ключов начален етап и след вече гласувани средства – ще бъде ясен знак, че се премахва като бъдещ приоритет.

Настояваме да се спази заявката на местната власт, направена само преди месеци, че образованието е абсолютен приоритет (особено претеглен по важност с извършване на довършителни работи по вече пуснат в експлоатация булевард).

Надяваме се Общински съвет – Пловдив да подкрепи запазването на образованието като приоритет, чрез защитата на пълното финансиране на ключовия за две от най-реномираните училища в Пловдив проект.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. По- важно нещо от Здраве и Образование/Училище, няма! Задължително е, да се създадат условия за обучението на децата ни!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина