АктуалноГласовеИзбориМненияНовиниРазследване

Пенсионери остават без пари за Великден – ВИДЕО

Масови опашки от възрастни хора пред пощенските станции в Пловдив

Заради хакната система и предстоящите почивни дни хиляди пенсионери ще останат без пари по време на най-светлия християнски празник

Никъде не са обявени подробности къде, как и какво 

Кибератака срещу Български пощи попречи на раздаването на пенсиите и Великденските добавки за пенсионерите. Резултатът е не само масово недоволство, а и масови опашки. Снимките ни изпрати наш читател, те са направени днес преди обяд пред пощенски клон в Кършияка.

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че има хакерска атака срещу компютърната система на Български пощи и изплащането на сумите на гише е невъзможно, освен на хратия. От дружеството отказват официален коментар, написаха кратко съобщение, което гласи:

“Информационни системи на Български пощи бяха обект на сериозна кибератака в събота, 16 април 2022 г.

Няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни Великденски добавки в пощенските станции в цялата страна.

Ще се доставят и вътрешни пратки без наложен платеж. В резултат на кибератака са възможни затруднения в използването на само част от услугите на Български пощи.

Кибератаката беше установена бързо и незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите на Български пощи. Екипите на компетентните институции работят по анализ на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи.

Факт е обаче, че в първия ден от седмицата стотици пенсионери от Пловдив и други градове от страната бяха върнати от вратите на пощенските клонове, или обикаляха от един на друг и така не успяха да получат парите си.

Вицепремиерът Калина Константинова написа „успокояващ“ пост във Facebook, че изплащането няма да се прекъсва и е гарантирано във всеки клон.

Фактите обаче са други.

Компютърната система продължава да не работи. В някои клонове е предприето временно изплащане на хартия – служителите попълват данни и документи на ръка, както едно време. Никъде официално не е указано кои са тези клонове.

Изискването е всеки пенсионер да си получи парите в клона по постоянен адрес. Това става ясно, след като го върнат от въпросното гише, на което е чакал на опашка.

Никъде не са обявени подробности къде, как и какво, възмущават се възрастни хора, върнати от служители на Централна поща.

80-годишна жена разказва пред репортера ни, че след дълго чакане в кварталния клон е изпратена в Централна. От там пък ѝ е казано, че трябва да отида в селото, където е родена, тъй като там се води по постоянен адрес.  Тя от години живее със семейството на сина си в Пловдив и само това ще я спаси от глад по празниците.

Следващият проблем идва от предстоящите почивни дни, през които Български пощи няма да работят.

Уведомлението за празничния график също става ясно, след като стигнете до врата на съответния клон.

Няма го обявено черно на бяло на сайта им.

„Скандално е, Великден е след няколко дни!“ – възмущава се Димо Френски.

Колко пари няма да бъдат взети ? Колко хора ще бъдат върнати? Как ще преживеем? – това са все питания без отговор от чакащите пред клона.

Ситуацията обаче е повече от ясна – пенсионерите пак са ощетени и то дни преди Великден…

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Някакви гадове хакнаха системата на пощите. Сигурно за да настроят старците срещу правителството. Защо иначе. А хората които си получават пенсиите там нямат дебитни карти, не ползват интернет банкиране, не си следят сметките в реално време. Пострадаха най-уязвимите. Много мръсна работа. Пощите нямат вина. Аз специално си я получих в сметката, не се оплаквам. Възмутен съм за тях, на опашките.

  2. След като получих 70лв. от клона по местоживеене ме попитаха (не живея на клон,но..) „ами пенсията?“. А аз пенсията си я бях получил преди хакването и от друг клон на „Бг.пощи“. Отказах им и не знам да съжалявам ли.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина