АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораКварталиНовиниОбщина Пловдив

Отвориха ремонтираната Градска градина за гражданите

Напълно обновената Градска градина на Пловдив, която скоро може да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов, вече е отворена за пловдивчани и гости на града. Официалното откриване на парка след реконструкцията, съобразена с първите снимкови и документални данни за него, стартира утре вечер и ще продължи три дни с богата програма. Сцената край бюста на Иван Вазов вече се изгражда, а в момента вървят последните приготовления за тържеството. Довършва се и монтажът на системата за видеонаблюдение.

70-годишният чинар в Градската градина

„ Говорим за цялостна реконструкция на зоната- градината, тротоарите около целия триъгълник, площад „Цар Калоян”, улица „Христо Г. Данов” и зоната обособената като пешеходна край ЕВН. Оправи се цялата подземна комуникация, направиха се помпени инсталации, реализираха се 4 водни атракциона, елинсталации, видеонаблюдение, интернет, осветление, гранитни настилки, озеленяване и елементите на парковото обзавеждане”, изброи кметът на Централен Георги Стаменов. Ремонтирана е и градската тоалетна в зелената зона.

Той и екипът му са подготвили тридневна културна програма, като откриването ще е с Държавна опера- Пловдив. Вече е подредена е изложба от пана, която разказва историята на първия градски парк в страната.

Той отново се спря на темата дали ремонтираната част от улица „Христо Г. Данов” да стане пешеходна.

„Лично за мен това решение е удачно. Но това решение ще го вземат общинските съветници. Вариантите са улицата в тази й част да приеме един пешеходен характер или да остане паркинг, както е била и досега. Истината е, че основната част от тази улица в годините назад беше заета от служебни автомобили, както на администрацията в тази зона, така и на частни дружества. Предложението ни е тези служебни автомобили повече да не бъдат паркирани на улицата, да се махнат антипаркинг колчетата и тази зона да бъде дадена на хората”, коментира Георги Стаменов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

 1. До такова робско ниво са ни докарали, че да се радваме на една обикновена градска градина с фонтан, като че ли е Версай! С просто око се вижда, че тук такива пари не са вложени и ухилените муцуни, наредени на откирването са за раследване.

 2. Тая гола каменна поляна след месец няма да види жив човек…опоскали зеленината, сложили грозни и евтини пейки и един фонтан за бонус… Няма го духът на парка,, всичкото ви е такова нескопосано и без визия.едни пет милиона да похарчим…реално повече от един милион не се тук.вижда тук.

 3. Ул. Христо Г. Данов трябва да се отвори за движение на превозните средства, иначе ул. Бетовен се задръства с коли и от изгорелите газове
  се трови въздухът на цялата обновена градина! Най-добре ще е идвате улици
  да ги направят пешеходни, но това ще предизвика голяма съпротива. Съветът ми към кмета Стаменов е срочно да се започне проектирането и
  построяване на голям паркинг на общинско место, което е съвсем близко.
  Само така, частично може да се облекчи задръстването на въпросните две
  улици!

  1. Не са, явно не сте виждали оригиналните,, тези са си от по 50 лв, на цена от хиляда сигурно. А са грозни и неподходящи за подобна претенция.

 4. защо махнаха орогоналните пейки, те бяха духът на парка,,за толкова милиони и година чакане - това имаме- селска вечеринка, ала Брезово. каза:

  Пълен смях,,,голо , пусто с тези смешни и евтини пейки, тип затворници ги правили,,, без думи….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина