АктуалноГласовеМненияНовиниРазследване

Още не връщат пари за Синята зона на Данаил Николаев

Евентуално догодина

Ставало дума за сложен законово-счетоводен казус

Очаква се НАП да отговори по процедурата до Коледа

По всяка вероятност връщането на парите на граждани, които са платили за местодомуване на автомобилите си в несъстоялата се Синя зона по централната пловдивска улица “Ген. Данаил Николаев” ще се забави, стана ясно днес. С колко можем само да гадаем.

Напомняме, че след като Общинският съвет на Пловдив отмени действието на платеното паркиране в квартала, хората си потърсиха парите, тъй като бе обявено, че ще им ги върнат.

Без Синя зона на централната улица “Ген. Данаил Николаев”

Да, ама –не  поискаха им касови бонове.

Жителите на ул. “Ген. Данаил Николаев”: Искат ни касов бон, за да ни върнат парите за Синя зона

Общинската администрация в лицето на кмета се съгласи с недоволните граждани, че е абсурдно да наказват именно изрядните платци. Лично кметът Здравко Димитров им се извини и обеща, че те ще си получат парите.

Здравко Димитров се извини на жителите на ул. “Ген. Данаил Николаев”

След публикациите ни съкварталците опитали отново, но пак ударили на камък. От деловодството на ОП-то им обяснили, че са изпратили писмо със запитване до Териториалната дирекция на НАП как да процедират в този случай.

Изпратили го миналата седмица и още чакали отговори, казала им дамата от деловодството на Паркиране и репатриране.

Хората изразиха съмнение, че отново става дума за прехвърляне на топката, протакане на и т.н., като крайната цел е да не им бъдат върнати платените суми за неползваната услуга.

Медията ни потърси информация от ТД на НАП – Пловдив. От там потвърдиха за Под тепето, че има такъв тип запитване от общинското предприятие.

Принципно законовият срок за отговор от тяхна страна е две седмици. Служителите на ведомството щели да направят всичко възможно да влязат в срока и да намерят решение на казуса, който се оказва сложен от законово-счетоводна гледна точка.

От там предупредиха, че може да се наложи да изпратят запитване до централата на Приходната агенция в столицата. Обозримия срок за отговора бил приблизително три седмици, ако се стигне до вътрешното питане, което цели логично да се обоснове становището на НАП в законова рамка.

Така се очертава седмицата преди Коледа от Приходната агенция да се произнесат по “заплетения” казус. Ако са открили счетоводното решение, облечено в буквата на закона, как да възстановят средствата на данъкоплатците, следва Коледно-Новогодишна ваканция на администрацията и евентуално връщане на пари най-рано догодина.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина