АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

„Оптикс“: От стар склад в Панагюрище с печка „Чудо“ в средата, до преговори с Илон Мъск

От стар склад в Панагюрище с печка „Чудо” в средата му през 1999г., до преговори за производство на компоненти за космическата програма на Илон Мъск в началото на 2022г. Така звучи историята на единствена в България компания за разработка и производство на специална оптика „Оптикс”. Днес изпълнителният директор инж. Иван Чолаков преряза лентата на новото високотехнологично производство на дружеството в индустриалната зона в „Тракия” и посъветва гостите на церемонията да следват мечтите си, както е направил той е екипа му.
Инвестицията в новото предприятие е на стойност 10 милиона лева, като това е само първата стъпка от разгръщането на „Оптикс” в Пловдив. Целият парцел на новата база е 20 декара, а откритата днес нова мощност е едва на 4 декара разгърната площ. От компанията са си оставили „въздух” за нови инвестиции в следващите години, според развитието на технологиите и търсенето. В заработилата от днес база „Оптикс” ще правят електронни компоненти за собствените си нужди, тъй като до този момент един от най-големите проблеми да фирмата е да си доставя  качествена електроника.
„Основното ни производство е за армии и гранични войски. Специализацията ни е в нощна техника и термовизия, която също работи през нощта. Това са най-съвременните технологии за контрол върху стратегически обекти. Продаваме в 45 страни. За Фронтекс например оборудваме автомобили с мултисензорни системи за наблюдение през деня и нощта. Цялата система за наблюдение на Черно море е произведена от нашата компания. Имаме и други морски обекти, включително и Каспийско море. Много армии са оборудвани с наша техника за наблюдение”, обясни инж. Чолаков след откриването на новото предприятие. Колкото до космическите програми- проектът на Илон Мъск например е за около 40 хиляди спътника, което не означава, че всички ще бъдат оборудвани от един производител. Сега преговаряме с тях за производство на различни оптични компоненти за спътниците. Преговаряме и с други космически програми”, разкри инж. Иван Чолаков.Оптикс
Той не скри, че големият световен проблем с липса чипове, резултат от пандемията от коронавирус, засяга силно и „Оптикс”. Компанията е купувала някои от компонентите 4-5 пъти по-скъпо, отколкото е планирала, а това остава за сметка на печалбата, тъй като дружеството не може да си позволи да вдига крайната цена. Затова в момента се налага фирмата да се презапасява, за да не спира производството.
„Открихме базата тук, заради университетите в Пловдив. Но в образованието има още много какво да се желае. Моето лично мнение е, че динамиката в развитието на технологиите е толкова голямо, че няма как нормалните университети да следват това развитие. Затова е логично всяко предприятие да си развие собствена академия за кадри и повишаване на нивото на знанията. В университета получават основата, от там нататък всичко е надграждане. Сега сериозно работим върху това да изградим собствена система за обучение”, разкри инж. Чолаков.
Добави, че се опитват да откриват кадри още в университетите, но е трудно.
„В крайна сметка обаче смятам, че няма от какво да се оплакваме. Ако се научим да работим добре и осигуряваме достойно възнаграждение на хората, нямаме причина да се оплакваме, че хората напускат. Това е нашият стремеж. Темата с кадрите всъщност е най-сериозната в страната. Този процес на изтичане на умовете на Запад не е приключил и няма да приключи, докато не се научим да работим добре ,да плащаме на служителите си и да създаваме добри условия на хората”, допълни изпълнителният директор на „Оптикс”.
 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина