Опашки пред урните в първия пряк избор за председател на БСП

Актуално Избори 2021 Новини

„ Другарю, нека слезе някой, че горе има опашка”. Така посрещат по обяд социалист в Бялата къща на ул. „Кръстю Пастухов”. Издокаран с бяла риза и ленено сако, членът на БСП е дошъл да упражни правото си на вот в първия в историята на партията пряк избор за председател. Остава да изчака, тъй като в изборния ден се спазват строги мерки за безопасност.

Пред урната в Градския съвет на Столетницата, където бюлетини пускат членовете от район Централен, са се подредили няколко души. Те чинно изчакват реда си с маски на лицата. Преди да упражнят правото си на вот трябва задължително да се дезинфектират. Никой не се противи. Маски се раздават още на входа на сградата, където са изложени снимки на кандидатите за лидер на БСП до преди няколко дни, преди Красимир Янков и Валери Жаблянов да се оттеглят от кампанията. Сега червените са изправени пред избора да подкрепят Корнелия Нинова или доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев.

Въпреки мерките за безопасност, в Бялата къща цари по-скоро празнична атмосфера. Възрастни членове на партията са доволни, че се срещат. За да направят коментар за политическата ситуацията в държавата или за коронавируса. Избягват да говорят за кандидатите за лидер- спазват етикета в изборния ден. „Аз гласувах. Дано повече другари го направят”, казва белокоса дама на своя връстничка в коридора на втория етаж.

Край урната господин с маска се обръща към репортера на „Под тепето” с „Вие какво…”. Не позволява да се снима в изборната стая. „Имате ли разрешение, някакъв документ?”, пита той. Но не иска прескарта или лична такава, а някакъв друг документ, без да успее да го назове. „Изчакайте да дойде председателят на районната организация”, настоява социалистът. „Тогава  няма да снимаме”, е реакцията на репортера ни.

На излизане установява, че активността в Централен е сравнително висока. Опашки има и пред другите клубове, в които върви изборния ден.

Според правилата, за да е легитимен изборът, в него трябва да са участвали поне половината от социалистите, или над 40 396. За избран се смята кандидатът, спечелил подкрепата на поне половината от гласувалите.

Споделете ни във:

3 коментара за “Опашки пред урните в първия пряк избор за председател на БСП

    1. Моля някой КОМПЕТЕНТЕН да ни обясни,КАК С 100лева заплата преди приватизацията, ГЕРГОВ ЗАКУПИ ПАНАИРА,ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР???Защо тогава не протестираха???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.