АктуалноГрадътНовини

Окончателно: Съдът запорира варненските акции в Пловдивския панаир

Софийският апелативен съд потвърди определението на по-долната инстанция СГС, че община Варна не може да се разпорежда с акциите си в „Международен панаир Пловдив“ АД и да ги прехвърля на други лице, съобщи OFFNews. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото бе заведено от министъра на икономиката Богдан Богданов. Държавата претендира за собственост върху 16 314 400 броя акции, които представляват 29% от капитала на панаира. През лятото варненската община се опита да прехвърли въпросните акции на фирмата „Пълдин туринвест“, която е под контрола на бизнесмена Георги Гергов, но този ход бе блокиран.

Малко преди това – в началото на юни, Богдан Богданов разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. По-късно Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес.

В средата на юли Министерството на икономиката и индустрията заведе иск за собствеността на акциите, като поиска и спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и налагане на запор на акциите в Централния депозитар.

Сагата с овладяването на панаира започна през 2016 г., когато варненската община получи 29% от Пловдивския панаир – дар от ДЕРБ. Други 20 процента на държавата бяха дадени на Града под тепетата, но общинарите отказаха да ги приемат. По-късно Бойко Борисов премисли и поиска от кмета на Варна да върне на държавата акциите, а през май 2017 г. варненският общински съвет гласува за това. Решението обаче не е изпълнено и акциите не се оказаха в Министерството на икономиката.

Четири години по-късно – през 2021 г., варненският общински съвет реши да апортира акциите си в „Пълдин туринвест“. Актът бе оспорен от варненския областен управител, но ВАС се произнесе в полза на апорта.

В края на м.г. Гергов свика общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ и то вдигна капитала на компанията с варненските акции в панаира.

Последваха серия от мероприятия, с които бе саботирана работата пловдивския общински съвет. Стигна се до искане на оставката на пловдивския кмет Здравко Димитров от представителите на „Демократична България“ в общината, който проспа възможността да обжалва решението на Окръжния съд за приемане на акциите на община Варна в „Пълдин туринвест“, собственик на Международен пловдивски панаир. Така според ДБ кметската администрация е поднесла на тепсия търговското изложение в ръцете на Гергов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Много нежно се изразявате: Борисов ПРЕМИСЛИЛ и си искал акциите обратно . Докато има такива журналисчета , ще има и такива бандити като ББ, Тотев , Гергов , Пещерняци и сие .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина