АктуалноБългарияВластГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Общинското ФБР работело?!

Нещо странно се случи: Пловдивският общински инспекторат се отчете

Близо три години след началото на мандата на местната власт, тази сутрин изненадващо бе отчетена дейността на Пловдивския общински инспекторат /ПОИ/и то само за срок от началото на 2022-ра до юли, включително. Това трябва да говори на пловдивчани, че така нареченото Общинско ФБР работи.

Пловдивският инспекторат с близо 3 хил. проверки за 6 месеца

Или пък посланието на кметския екип значи нещо съвсем друго?

Припомняме, че според Правилника за дейността на това звено, то трябва да осъществява контрол за спазването от страна на всички физически и юридически лица, разпоредбите на действащите наредби на Общински съвет – Пловдив, законовите и подзаконовите нормативни актове на територията на община Пловдив.

В началото на април т.г. в Дома на културата се състоя голяма пресконференция по повод доброволческата акция за почистване на града „Чисто зелено“. На дълго и широко ресорният зам.-кмет Анести Тимчев говори за чистотата на града и как трябва да го оставим зелен за бъдещите поколения, като многократно апелира в добре познатия си стил за гражданска съвест.

Тогава репортер на под тепето го попита колко проверки по темата са направени от Пловдивския общински инспекторат от началото на годината, както и колко са съставените актове и събраните глоби. Попитахме също дали тази институция работи, тъй като от там не излиза никаква информация. (бел.авт.: за сведение от края на 2019-а до началото на юни 2022 г. от ПОИ излязоха цели 4 прессъобщения)

Тогава Тимчев увери пред публика, че ПОИ работи и за това той получавал ежемесечено доклади на бюрото си.

Припомнихме му, че при предишните градски управления информацията за дейността на общинското ФБР не е била тайна и е  меко казано желателно тя да е публично достояние. Поискахме също така поне веднъж в месеца тези данни да се оповестяват.

Отговорът му бе:

„Не смятам, че това представлява обществен интерес“.

После ресорният зам.-кмет добави, че някаква част от информацията била поверителна.

След трето настояване от страна на журналистите, накрая Анести Тимчев кандиса, но само при конкретно запитване да предоставя информация за работата на общинското ФБР.

Междувременно в публичното пространство вървяха слухове, че шефът на общинските инспектори изнудва бизнесмени в града. Два месеца по-късно стана ясно, че той е арестуван.

Кой е арестуваният шеф на общинското ФБР в Пловдив?

В тази връзка е меко казано странно прессъобщението, което тази сутрин изпратиха от кметския PR- отдел, за това какво били свършили от ПОИ за половин година.

Съдейки по същността на предоставената информация, най-вероятно в Община Пловдив всички са в отпуск и нищо не се случва.

Другият вариант е Анести Тимчев да е ревизирал мнението си за интереса на обществото към това какво работи ПОИ.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина