АктуалноВластГласовеГрадътНовиниПод ножа

Общинските съветници с четиво за домашна

Издателят Манол Пейков изпълни обещанието си и подари лично на всеки един от местните парламентаристи книгата на Ян Геел „Градове за хората“

Той им пожела „да вземат единственото мъдро и правилно решение: пробивът да бъде спрян н е з а б а в н о и да бъде прибран в чекмеджето на забравата“

Днешното редовно заседание на местния парламент в Пловдив започна с подаръци. Всеки от общински съветници получи лично копие на знаковата книга „Градове за хората“ на Ян Геел. Инициативата е на издателят Манол Пейков, който изкара нощна смяна в печатницата, след инфарктната извънредна сесия за Пробива под Водната палата, за да подготви даровете за избраниците.

Припомняме, че на въпросното заседание на 26 октомври се открои ярко това на издателя, в което то даде пример от Копенхаген и цитира Геел и книгата му, която мнозина смятат за библията на съвременното градоустройство. Вижте какво му отвърна тогава градоначалникът в статията – Кметът на Пловдив: Ако спра Пробива, ще стана герой. Репликата на зам.-председателя от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков „По никакъв начин не можем да кажем, че Ян Гейл е панацея. Няма как тук да копи-пейстнем едно управленско решение в град като Копенхаген и да го сложим в Пловдив на масата, и да кажем „Давайте да ставаме като Копенхаген“, пък роди друга инциатива. Същата вечер се появи фейсбук групата Тук не е Копенхаген. От полемиката в залата тогава се разбра, че съветниците и управата на града не са на ясно, кой е Геел и има ли почва в Пловдив. Това пък накара будителят Манол да ги просветли.

На сесията на Общински съвет днес той изпълни обещанието си да подари книга на всеки от тях.

От трибуната той разказа на присъстващите в залата за кметицата на Сидни, която в едно свое интервю твърди, че на стената в кабинета си има само две снимки – една с Папата и една с Ян Геел. Само че тази с Ян Геел стои над тази с Папата – защото работата с него и е помогнала да бъде преизбрана за четири поредни мандата.

Издателят пожела на съветниците да прочетат книгата.

„Да си дадат сметка, че градовете на бъдещето са градове за хората, не градове за автомобилите. И че работата на всеки отговорен държавник, ангажиран с градски политики, е да работи за каузата на именно това човешко измерение – което подобрява качеството на живот на всеки от нас.“

Накрая се обърна към пловдивските парламентаристи като гражданин и им каза, че въпреки различията в политическите им идеи и цели, има случаи – като този с прословутия пробив под Водна палата – при които интересът на пловдивчани е очевиден и безспорен.

Той изказа надеждата си, че те заедно ще вземат единственото мъдро и правилно решение – „Пробивът да бъде спрян н е з а б а в н о и да бъде прибран в чекмеджето на забравата“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина