АктуалноВластГрадътНовини

Кметът на Пловдив: Ако спра Пробива, ще стана герой

„Марица не можем да я почистим заради една шавлива партийка, която не знае какво иска“

Правителствата се сменят по-бързо, отколкото персонала на Слънчев бряг, коментира Здравко Димитров политическата обстановка в страната, при която работят местните администрации. 

„Ако спра проекта за Пробива на Водната палата ще стана герой. Щяха да кажат хората във всяко задръстване: „Димитров искаше да оправи тази неразбория, но някои му попречиха!”. Щях да бъда герой!“

Това коментира кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, след продължилата близо 6 часа извънредна сесия на местния парламент за спорния проект. Той допълни, че това ще се разберете още в понеделник, когато екипът му върне кръговото кръстовище пред Панаирния мост в предишния му блясък.

По мнението му, по-голямата част от присъстващите в залата днес са политически обвързани с една партия, а „други са на прав старт за следващите избори“.

Градоначалникът взе думата в залата на Об С преди да бъдат подложени на гласуване двете предложения за временно и тотално спиране на проекта, като преди това изслуша целите дебати на трибуната в пълно мълчание.

Той обяви, че проектът вече е спрян с Акт 10, което си беше изпреварващ ход. Подчерта, че застава пред пловдивчани с чиста съвест, тъй като по време на предизборната кампания 90% от хората са го питали кога ще оправи това нещо. Димитров заяви, че кръговото ще се върне: „Нека да виждаме истината и ситуацията, защото сега няма кръгово и няма задръстване.“

В речта си той отговори на реплики на голяма част от говорещите преди него. По адрес на дали за пример Копенхаген и урбаниста Ян Гейл издател Манол Пейков, Зико коментира:

Слушахме за Ян Геел… Ян Геел да ми дойде с една кутия цигари и да ми каже как ще се чисти града… Тимчев, колко е на месец на човек за чистенето? 77 стотинки… и ние чистим със тебе! Ако трябва да вдигнем данъците, какво ще настане?! Представяте ли си? Както е в тези страни, които ги давате за пример.“

После разказа, че 60-та година на 8-ми септември е открит моста и не знае тогава да ли са протестирали някои.

Кметът засегна темата с почистването на коритото на реката по средата на словото си с уж неадресирано към ДБ обръщение с думите:

А почистването на Марица, няколко пъти не можем да го почистим заради една шавлива партийка, която не знае какво иска. Няма да кажа коя е защото ще почнем да си говорим тук. Защо така, защо частично, защо без проект, защо, защо защо… защото вие не искате нищо хубаво да се случи в града.“

След това той отправи лично обръщение към съпартиеца си Ангел Славов.

Г-н Славов, към вас ще се обърна. Бях в болницата, не можах да ви отговоря. Пратиха ми едни такива откровения. Зи?! Жените не са ме наричали толкова нежно! моля ви се, аз съм… Ще кажа благодаря на такава любов… изписалите „Общината, Общината“, ми цялата ви рода работи в Общината! Елате, питайте ги тях, те ще ви кажат за какво става въпрос.“

„Родата на г-н Славов работят доста отдавна в община Пловдив и вероятно са добри кадри, вметна  председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев.

Ето и цялото изказване на кмета пред съветниците и гражданите

„Не съм взел едно решение на инат и въпреки специалисти. Никога няма да бъда против пловдивчани, аз съм си дал живота си за този град и ще живея в него“, повтори Димитров.

В крайна сметка съветниците решиха да спрат само за 45 дни пробива. Това компромисно предложение, направено от Евелин Парасков от Съюз за Пловдив, гласува Об С. За гласуваха 44-ма съветници, против бяха 4-мата от ДБ, без въздържали се.

Второто предложение – на ДБ, за окончателното спиране на проекта, бе подкрепено от ГЕРБ, но не събра необходимите гласове в зала.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина