Общински съвет реши: Паркинг под крепостната стена на Филипопол става зелена зона

Актуално Градът Зелен град Избори 2021 Новини

Общински съвет отреди за озеленяване терена под крепостната стена на ул. „Константин Стоилов” в сърцето на града, който до момента бе със статут на временен паркинг. Местният парламент прие предложението за одобряване на проект за изменение на ПУП за парцела, който по градоустройство е улица, широка 3 метра и завършва като тупик в крепостната стена.

Преди гласуването в пленарната зала кметът на Централен Георги Стаменов се обърна към съветниците и заяви, че ако бъде отреден за озеленяване, имотът ще даде глътка въздух в тази зона на границата на Капана и Стария град, която е лишена от зеленина. 37 от старейшините подкрепиха идеята, като гласуваха „За” предложението, против нямаше, а шестима се въздържаха- групата на Кауза България и някои от представителите на Съюз за Пловдив.

Съветничката Румяна Толова коментира от името на групата на Кауза България, че идеята е нецелесъобразна, тъй като ставало въпрос за твърде малък парцел. Изказването й бе критикувано от Добромира Костова от Демократична България, която твърдо подкрепи предложението за растения вместо паркирани коли на това място в старинна градска част. Председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Йордан Илиев също заяви, че трябва да бъде озеленена всяка малка площ в центъра на града, когато това е възможно.

„Благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха това решение. Трябва да се грижим за белите дробове в нашия град, за озеленяването, за естетизацията на пространствата. Не на последно място днес те взеха осъзнато решение как да намалим поне с мъничко автомобилния трафик и паркирането в центъра, за сметка на озеленяването”, коментира за Под тепето след гласуването Георги Стаменов.
Той добави, че след като влезе в сила ПУП-а, общината ще има възможност да напрани проект за озеленяване и да го реализира. Докато това се случи тази площ ще продължи да се използва като временен паркинг.

„Силно се надявам процедурата за възстановяване на крепостните стени на Филипопол, която сме задвижили, за достигне на фаза технически проект, за да можем с реставрацията й да изпълним и това озеленяване. След което да имаме една културно- археологическа зона, която ще е и зелена”, каза още Георги Стаменов.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Общински съвет реши: Паркинг под крепостната стена на Филипопол става зелена зона

  1. Просто собственика на съседния имот който ще продължи да се ползва за паркинг им е познат и няма нищо лошо да гласуваш въждържал се.А масите на заведението длса пък съвсем в друг имот и той отдавна не е на Гергов.

  2. Браво на общинските съветници! Не случайно Толова от толупуте критикува, по-малка им е хранилката и реват като мечки

    1. Дебилчо, само ти и другите дебили не разбрахте, че там ще са масичките на ресторанта на Гергов…

  3. Поредната глупост.Учудващо е как може да има толкова некомпетентни хора,затова градът е на този хал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.