Общината пада върху главите на служителите ѝ

Актуално Градът Забравеният град Култура Новини Под ножа

Показателен пример как администрацията се грижи за паметниците на културата и за обикновените си служители

Огромни парчета мазилка падат от западната страна на сградата на Голяма Община в центъра на Пловдив. И това е така месеци наред. Като по чудо няма пострадали хора, защото стената се намира във вътрешния двор на сградата и там се движат единствено служители на администрацията. Мазилката продължава да се руши, а от общината не правят нищо по въпроса, освен от време на време да опънат някоя ограничителна лента.

Снимките са достатъчно красноречиви.

Още един показателен пример как управата на града се грижи за паметниците на културата и за обикновените си служители. Още един показателен пример как управата на града умее да си подрежда приоритетите.

Красивата сграда на Община Пловдив, на площад „Стефан Стамболов“ 1, е паметник на културата. За нея в дебелите книги по история пише, че е проектирана от арх. Никола Нешов (завършил архитектура в Щутгарт) и е построена в периода 1912-1914 г. за нуждите на Окръжната администрация.

През 20-те години на XX-ти век сградата е дадена за нуждите на областното полицейско управление.

В края на 50-те години се извършва ново административно деление на България и след 1959 г. в сградата се нанасят службите на Община Пловдив по времето на кмета Атанас Костов. По това време е създадено и площадното пространство пред сградата с фонтана.

Сградата е просторна, с високи тавани и представителен балкон на втория етаж. Най-интересна е заседателната зала със своята богатата орнаментика.

А сега ви припомняме, че само две месеца след влизането си в нея кметът Здравко Димитров заяви, че не му харесва.

„В подземията на тази сграда са трепани хора. Гадно е“ – каза Димитров по време на общественото обсъждане на бюджета на града за 2020 г.

После кметът  допълни, че е разпоредил да се намери подходящ терен за нова сграда. С това проучване бяха натоварени заместник-кметовете арх. Невена Балчева и инж. Пламен Райчев и главния архитект Димитър Ахрянов, които до средата на т.г. трябваше да са намерили мястото, за да се пристъпи към проектиране на най-висок клас бизнес сграда, със зали, паркинг, интернет и прочее удобства.

По същото време Здравко Димитров обяви, че сградата, където сега се помещава Община Пловдив, най-вероятно ще изпълнява функциите на музей.

Тази тема потъна в пандемичната обстановка.

Няма лошо, обаче музеите също трябва да се поддържат.

За последно за ремонт на сградата на общината (като изключим основния ремонт на кметския кабинет, преди нанасянето на новия му обитател) се говореше преди три години.  През декември 2017-а бе обявено, че започва ремонт за 400 хиляди лева през 2018-а, като част от тази сума – 120 хиляди лева – се отпускат по програма „Красива България“, а останалите са от местния бюджет.  Тогава беше ясно, че покривът тече, а от западната страна се свлича мазилка.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Общината пада върху главите на служителите ѝ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.