Новини

Затворените бизнеси кандидатстват за до 20% от оборота от понеделник

От 21 декември през сайта на НАП изцяло по електронен път засегнатите от заповедите на здравния министър фирми от ноември ще могат да кандидатстват за подкрепа. Тя е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г., се разбра на съвместен брифинг на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на ръководството на НАП, съобщава Дневник.

Бизнесът ще има 2 седмици да подаде заявление, като НАП ще направи счетоводна и ако се налага на място, проверка и след това отново по електронен път ще отговори на кандидатите дали са одобрени. Максималната сума по тази линия ще е 150 хил. лв., като кандидатите може да се били получатели и на помощ по други държавни мерки, стига да не представят и сега разходи, за които вече са били компенсирани. Плащането на сумите на одобрените кандидати ще започне, след като Европейската комисия одобри мярката. Причината за това е, че за тази помощ се отделят 156 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Всяка фирма кандидатства с 1 проект, който включва всички нейни обекти. По декларирания оборот – отчетени приходи без ДДС от основна и допълнителна дейност на начислена база за съответния период на миналата година, който съответства на този, през който бизнесът е бил засегнат от заповедите.

Ако бизнесът е засегнат от заповедта на здравния министър от 13 ноември, приложимият период е 14-30 ноември. Ако е от втората заповед от 25 ноември, приложимият период е от 27 ноември до 21 декември. А ако и от двете, периодът е 14 ноември-21 декември. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че ако бъдат издадени нови заповеди с рестрикции, каквото предлага вече здравният министър днес, то тогава мярката ще бъде удължена, така че да обхване и тези периоди.

Туристическите фирми и моловете ще бъдат подпомогнати с 10% от декларирания им оборот, а другите – с 20%. За помощта не могат да кандидатстват земеделски фирми, такива за хазарт и други, които ще бъдат изрично упоменати в условията за кандидатстване.

Кандидатстването, което започва на 21 декември и ще продължи две седмици, ще става през специален бутон в сайта за електронни услуги на НАП. Няма да е необходима регистрация в ИСУН или другаде.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова обясни, че са положени усилия кандидатите да попълват само един формуляр – заявление, в който да дадат данни за обектите и оборотите. Ако е необходимо, се прилагат други електронни документи. НАП ще провери декларираните данни електронно, а ако се налага и на място, за да се гарантира, че няма злоупотреба със средства. Отново електронно одобрените кандидати ще бъдат информирани.

Отделно на страницата на приходната агенция ще има възможност за индивидуални консултации по заявленията. Оттам обявиха и че всички изисквания и условия ще бъдат подробно описани в документ, който ще бъде публикуван на сайта за електронни услуги на НАП на 21 декември. „Предвиждаме да завършим проверките бързо и когато нотификацията дойде, да може да се пристъпи към плащане“, увери Димитрова. В отговор на въпрос пък министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че управляващите правят всичко възможно нотификацията да дойде до края на годината, докато тече кандидатстването и така после да се пристъпи към изплащане на помощта.

От обясненията се разбра, че помощта няма да покрива загуби заради заповеди, издадени от местните щабове, заради които в различни части на страната заведенията бяха затворени, и преди това да стане със заповед на здравния министър. Причината за това е, че помощта идва след промени в Закона за извънредното положение, който се отнася до националните мерки.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина