Общината нарушава Закона за културното наследство с бариерата в Капана

Актуално Новини Под ножа

В НИНКН не се съхранява проектна документация за поставяне на ограничителни елементи в обхвата на улица „Железарска”

Общината изгражда бариера с караулка в закононарушение в Капана, научи Под тепето. По-точно, администрацията слага съоръжението в нарушение на Закона за културното наследство. Кметството не е съгласувало проекта си за ремонтни дейности на улица „Железарска” с Националния институт за недвижимо културно наследство. Това е абсолютно недопустимо за зона със статут на групова недвижима собственост, където дори план-схемите за тротоарно право са задължителни за съгласуване.

„ В НДА на НИНКН не се съхранява проектна документация за извършване на ремонтни дейности и поставяне на ограничителни елементи /бариера/ в обхвата на ул. „Железарска“ в гр. Пловдив”, отговориха ни от Министерството на културата.

Припомняме, че ул. „Железарска“ попада в обхвата на територия с културно – историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност “Капана” /, обявен с протокол № 13 от 02.11.1998 г. на НСОНПК. Националния съвет за опазване на паметниците на културата третира зоната като групов археологически и архитектурно-строителен паметник  на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж, за който съгласуването на всяка дейност в средата е задължителна.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.