АктуалноВластГрадътНовини

Областен кризисен щаб обслужва бежанците от Украйна на едно гише

Започва да функционира от утре. Търсят се голяма зала за база и доброволци

Областен щаб Пловдив – Украйна започва да функционира от утре в Областна администрация, стана ясно след днешния Съвет по сигурност при губернатора Йордан Иванов.

Щабът ще бъде постоянно действащ и в него влизат представители на всички институции, които имат отношение по управление на кризата – от служба Миграция, през ДАНС, РУО, РЗИ, държавни болници на територията на областта и прочие.

Идеята е щабът да обслужва очакваните множество бежанци от Украйна “на едно гише”.

Това означава, че всички институции ще бъдат в една зала, за да могат да откликнат на всяка една от нуждите на хората, които бягат от ужаса на войната. Стартираме незабавно набиране на доброволци, които да помагат в ситуацията. Хубаво е те да знаят руски, украински или английски. Обслужването на едно гише започва още от утре. Желанието ни е всички институции да бъдат единни в ситуацията”, обясни областният управител.

Той съобщи, че щабът търси голяма зала в Пловдив, в която да функционира или да приема очакваните автобуси с бежанци. Вариантите за това са няколко и всички се разглеждат в детайл- палата в панаира, спортните зали на ПУ, Академик и Колодрума.

Очаква се до края на деня да стане ясно коя зала ще приюти кризисния щаб.

Йордан Иванов уточни, че получаване на временна закрила по европейската директива е най-лесният начин украинските граждани да получат права на територията на страната ни. Областният управител добави, че щабът трупа сериозна база данни със свободни работни места, такива за настаняване и всичко останало, от което имат нужда бягащите от войната. Органът ще има нов телефон с преместване на базата, който ще е 032 605 515.

Шефката на Регионалното управление по образованието в Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че до този момент има подадено само едно заявление на родител на три момичета, който обаче все още не е подал заявление за искане на закрила. Това спъва процеса, тъй като след подаване на въпросното заявление и генериране на личен номер, децата ще могат веднага да влязат в клас.

Момичетата са 5-ти, 8-ми и 10-ти клас и се надяват да могат да продължат образованието си в България.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина